Tygřice zabavená u Vémoly měla odstraněné drápy. Zápasník odmítá podezření z týrání zvířat

Ministerstvo životního prostředí v úterý 5. prosince odebralo Karlosu Vémolovi nelegálně získanou bílou tygřici Rambu. V následně vydané tiskové zprávě ministerstvo odhalilo, že zvíře má chirurgicky odstraněné všechny drápy na předních končetinách, upozornilo proto Státní veterinární správu, která prověří podezření na týrání zvířete. Zápasník argumentuje tím, že šelma měla v drápech zánět, a proto je bylo nutné odstranit.

Tygřice Ramba byla v úterý 5. prosince zabavena Karlosu Vémolovi poté, co nebyl schopen prokázat původ a legální způsob nabytí zvířete chráněného podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Šelmě našla nový domov v záchranném centru TIERART organizace FOUR PAWS v Německu.

ČTĚTE TAKÉ: Stěhování Vémolovy tygřice. Jako by odvedli člena rodiny, popsala Lela

Ministerstvo životního prostředí po zabavení zvířete vydalo tiskovou zprávu, v níž je uvedeno: „Při kontrole zdravotního stavu před převozem bylo zjištěno, že zvíře má chirurgicky odstraněny všechny drápy na předních končetinách. Chovatel to zdůvodnil tím, že zvíře mělo v drápech zánět, a proto je bylo nutné odstranit. Soukromý veterinární lékař ale uvedl, že při zánětu se odstraňuje pouze zanícený dráp, a nikoliv všechny drápy, navíc na obou končetinách. Na tato závažná zjištění ministerstvo upozornilo Státní veterinární správu.“

Bude proto zahájen proces vyšetřování, zda byly drápy odebrány z opodstatněných důvodů.

„Po obdržení všech důležitých dokumentů a informací Krajská veterinární správa prověří odebrání všech drápů na předních končetinách tygřice Ramby. Chirurgické odstranění drápů u šelmy z jiných než zdravotních důvodů lze považovat za závažný přestupek týrání zvířete, který porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ sdělil Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Chovatel prý argumentuje tím, že šelma měla rychle se šířící plíseň a bylo nutné provést tento zákrok.

Státní veterinární správa současně prověří, zda nebyl stejný zákrok proveden i u dalších kočkovitých šelem z chovu, stojí dál v tiskové zprávě.

„Nejčastější způsob odebrání drápů se nazývá onychektomie, při které je dráp odstraněn i s kostí posledního článku prstu buď skalpelem, nebo laserem. Tento zákrok bývá prováděn v kontaktních chovech pro snížení nebezpečnosti zvířete,“ uvádí ministerstvo životního prostředí ve svém vyjádření. „Odstraněním drápů dojde k nevratnému zmrzačení a zvíře kvůli tomu nemůže projevovat přirozené chování. Není například schopné šplhat po stromech, bránit se útoku jiného zvířete nebo si značkovat své území škrábáním. Dochází rovněž k narušení rovnováhy zvířete a k vyšší náchylnosti ke zdravotním problémům, jako jsou například bolesti zad,“ je uvedeno v tiskové zprávě.

Vémola tak bude muset předložit jasné důkazy o tom, že byl zákrok nezbytný. A jak je na tom šelma nyní?

„Ramba bezpečně dorazila do parku TIERART. Je ještě poměrně plachá a potřebuje čas, aby si zvykla na nové prostředí. Její ošetřovatelé se postarají, aby měla vše, co potřebuje, aby se cítila dobře. Poté, co si Ramba zvykne na nový domov, bude umístěna vedle Charloty, aby se pomalu začaly seznamovat,“ přibližuje další postup Barbara van Genneová, ředitelka oddělení divokých zvířat ve FOUR PAWS. „Pokud budou vůči sobě projevovat pozitivní chování, budeme postupně pokračovat v seznamování. Během celého procesu je budou pečlivě sledovat ošetřovatelé, kteří mohou kdykoli zasáhnout a v případě potřeby je opět oddělit,“ dodala.

VIDEO: Stěhování Vémolovy tygřice. Jako by odvedli člena rodiny, popsala Lela

Tagy: