Herec Vladimír Brabec přežil pád letadla i tři infarkty. Konec života strávil v sanatoriu

Herec a dabér Vladimír Brabec, od jehož smrti 1. září uplynulo šest let, zanechal v české kinematografii výraznou stopu. Jeho soukromý život však připomínal tak trochu horor. Několikrát doslova utekl hrobníkovi z lopaty.

Vladimír Brabec během života čtyřikrát přežil svoji smrt. Poprvé, když mu bylo čtyřicet let. Během představení v Národním divadle, kde účinkoval ve hře Cyrano z Bergeracu, dostal těžký infarkt. Srdeční příhodě však nepodlehl. Na den přesně o pět let později pak málem doplatil na svoji vášeň pro létání – zřítil se se svým ultralightem a přežil doslova jen zázrakem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Josef Šebánek, alias děda Homolka, zemřel synovi v náručí. Helena Růžičková ho během natáčení slavné komediální trilogie trápila

Když mu bylo osmašedesát let, na Václavském náměstí ho postihl další srdeční kolaps a znovu při něm stáli všichni svatí. Naštěstí šli kolem dva mladí lékaři, kteří mu díky včasné pomoci život zachránili.

V roce 2015 pak prodělal další srdeční příhodu, po níž ležel 14 dní v nemocnici v kómatu. Díky své obrovské vůli a chuti žít se ovšem i tentokrát dostal z nejhoršího. Poslední rok života prožil v sanatoriu Na Pleši na Příbramsku, kde 1. září roku 2017 ve věku 83 let zemřel.

Oženil se s první láskou

Životní láskou Vladimíra Brabce byla o dva roky starší Naděžda, která zpívala v operetě v Teplicích. Seznámili se během jeho prvního divadelního angažmá v Mostu. Byla z toho velká láska, která trvala celý život. V roce 1955, po roce známosti, se brali a v roce 2015 oslavili diamantovou svatbu, tedy šedesát let v manželství.

„Ženil jsem se v jednadvaceti letech a vybral jsem si nejlépe, jak jsem mohl. Nekoukal jsem na to, jestli je ta žena blondýna nebo bruneta, pro mě bylo podstatné, jaká ta žena je. Vzal jsem si brunetu a jsem s ní šťastný. Na lásku jsem měl obrovské štěstí, moje žena je dokonalá. Tím, že jsem byl poměrně dost pracovně vytížen, domácnost a všechno kolem rodiny, bylo spíše na ní. Vždycky se o všechno skvěle dokázala postarat,“ svěřil se Vladimír Brabec ještě během života redaktorovi CNN Prima NEWS.

Děti podědily umělecké nadání

V manželství se jim narodil syn Pavel, který vystudoval FAMU, a dcera Helena, jež je herečkou. Na oba byl náležitě pyšný. „Já jsem jim nikdy nemluvil do toho, co jednou budou chtít dělat. Důležité pro mě vždycky bylo, aby byli v životě šťastní. Ale musím říct, že radost z nich mám. Ty chvíle, když se všichni sejdeme a jsme pohromadě, si náramně užívám,“ popsal před lety herec redaktorovi CNN Prima NEWS.

Tagy: