Wabi Daněk překonal závislost na alkoholu i těžkou mrtvici. Osudnou se mu stala rakovina

Od smrti folkové legendy s charismatickým hlasem, zpěváka Wabiho Daňka, kterého nejvíce proslavila píseň Rosa na kolejích, uplynulo pět let. Přestože během života zásadně změnil životní styl a snažil se dělat všechno pro to, aby tu byl co nejdéle, osud byl proti. Daněk zemřel ve věku sedmdesáti let.

Hudebník, jehož pravé jméno znělo Stanislav Jan Daněk, byl původním povoláním řidič záchranné služby. Přezdívku Wabi si vysloužil tím, že na začátku kariéry na kytaru nejraději hrával skladby od trampského písničkáře Jiřího Wabiho Ryvoly. Když se dostal na vrchol slávy, žil velmi bouřlivým životem, což se podepsalo i na jeho zdraví.

Potýkal se se závislostí na alkoholu a hrozila mu cirhóza jater. Byly doby, kdy popíjel litry tvrdého alkoholu denně. Od nejbližších a lékařů proto dostal nůž na krk. „Nebylo se o čem rozhodovat, to bylo buď alkohol a rakev, anebo bez alkoholu a ještě nějaký život,“ svěřil se Wabi Daněk v pořadu 13. komnata. Skončil v protialkoholní léčebně, abstinovat se mu podařilo až na druhý pokus. Navíc radikálně změnil životní styl. Upravil si jídelníček, dodržoval redukční dietu a začal jíst zdravě. Věděl, že bez alkoholu a tučných jídel se bude muset obejít až do konce života.

Málem zemřel na pódiu

Podruhé měl namále, když prodělal mozkovou mrtvici. „Přijel jsem domů z příjemného koncertu a udělalo se mi špatně. Zničehonic motolice. Seděl jsem a řekl manželce, že tohle nesignalizuje nic dobrého, ať zavolá na pohotovost. Cítil jsem, jak mně v hlavě něco křuplo, praskla žilka. V nemocnici jsem zůstal čtyři měsíce. Lékaři mi sdělili, že jsem měl velké štěstí. Stačilo málo a byl by konec. Tehdy jsem si uvědomil, že jsou důležitější věci, než je sláva, než jsou peníze. Od té doby se na svět dívám trochu jinak,“ popisoval hudebník.

Osudnou se mu nakonec stala zákeřná rakovina, se kterou bojoval čtyři roky. Zemřel v listopadu 2017 ve věku 70 let. „Už to vypadalo, že to bude úspěšný boj, ale nakonec ho ta hnusná nemoc stejně dohnala. Byl jsem u něho pár týdnů před tím, než zemřel. To už jenom ležel, tušil jsem, že to nebude mít dlouhého trvání. Je dobře, že odešel v kruhu rodinném, tedy doma, a ne v nemocnici,“ prozradil deníku Blesk po jeho smrti bavič Milan Pitkin, který patřil k jeho dlouholetým kamarádům.

Wabi Daněk měl čtyři děti. Z prvního manželství dcery Markétu a Renátu, ze druhého syny Stanislava a Šimona.

Tagy: