Yvonne Přenosilová byla před smrtí uvězněná ve svém bytě. Plánovala stěhování do Německa

Zpěvačka Yvonne Přenosilová v roce 2010

Yvonne Přenosilová, která zemřela ve věku 76 let, kvůli svým zdravotním problémům konec svého života doslova protrpěla. Zpěvačka, která se stala slavnou už v šedesátých letech díky hitům Roň slzy nebo Boty proti lásce, chystala před smrtí velké stěhování.

Před pěti lety Přenosilová vážně uvažovalo o tom, že se odstěhuje do Německa, kde žije její syn Maxmilián. Důvodů k odchodu z rodné země však měla více. „Je mi se synem dobře. Navíc má teď novou přítelkyni, která je moc prima. Navíc k životu potřebuji práci. Co tady, když není do čeho píchnout. Mám jenom rozhlas a jinak nic. To víte, že bych se občas ráda prošla po jevišti a něco třeba zapěla, nabídky ale nejsou,“ posteskla si tehdy v rozhovoru pro deník Aha!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud pěveckého idola Stanislava Procházky. Zemřel předčasně, před smrtí byl psychicky na dně

V sousedním Německu byla jako doma. Emigrovala tam po srpnu 1968, když podepsala výzvu Dva tisíce slov. V Mnichově, kde se usadila, se pokusila o kariéru pod uměleckým jménem Silová, moc velkou díru do světa tam ale neudělala. Později pracovala jako redaktorka Rádia Svobodná Evropa a spolupracovala s Karlem Krylem.

V Německu založila i rodinu, vdala se za advokáta šlechtického původu a stala se baronkou. Do rodné vlasti se ovšem vrátila hned po revoluci 1989. I tak v ní ale země s černou orlicí ve znaku zanechala hluboké stopy a pravidelně a ráda se do ní vracela. „Tam je úplně jiná nálada. Lidi neřeší jenom politiku jako u nás, jsou k sobě vstřícní a dokáží se na sebe usmívat,“ uvedla zpěvačka.

Nakonec ale do Německa na stáří neodešla. Jedním z důvodů byly zdravotní problémy, které ji sužovaly. Trpěla chronickým zánětem sedacího nervu, který jí způsoboval nesnesitelné bolesti a omezoval v pohybu. Intenzivně se sice věnovala léčbě a rehabilitacím, ale příliš to nepomáhalo. Proto v poslední době nechodila do společnosti a s okolím udržovala kontakt jen prostřednictvím telefonu.

Tagy: