Závislost mě jednou zabije. Další stupeň je heroin, líčil před smrtí Matthew Perry

Herec Matthew Perry, známý jako Chandler ze slavného seriálu Přátelé, většinu života bojoval se závislostmi na alkoholu, drogách a opiátech. Jak přiznal ve své knize Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, kterou vydal rok před smrtí, nakonec se dostal do stavu, kdy i přes zvyšující se dávky mu jeho neřesti už žádné potěšení nepřinášely.

Perry si na sklonku života uvědomoval, že závislost mu zničila nejlepší léta. „Závislost mi zničila tolik života, že to není vůbec vtipný. Zničila mi vztahy. Zničila každodenní proces bytí sám sebou,“ popisoval upřímně ve své knize.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umělý vývod? Výkaly jsem měl až za ušima, popisoval své utrpení Matthew Perry před smrtí

Pokud by mohl, vyměnil by svůj život světové herecké hvězdy za jiný. „Mám přítele, který je švorc, bydlí v sociálním bytě, jako herec se nikdy neprosadil, má cukrovku, neustále si dělá starosti o peníze, nemá práci. A já bych si to s ním z fleku vyměnil. Ve skutečnosti bych se vzdal všech těch peněz, veškeré té slávy, všechno bych dal za to, abych mohl bydlet v sociálním bytě – raději bych se neustále strachoval o peníze, než abych měl tuhle nemoc, tuhle závislost. A nejenom to, že tu nemoc mám, ale mám ji vážnou. Vlastně vážnější by už být ani nemohla. Je to jako mít neustále nůž na krku. Jednou mě to zabije,“ líčil Perry.

Ani po čtrnácti panácích trojitých vodek nebyl opilý

Jak přiznal, dávky alkoholu postupně zvyšoval, až se dostal do stadia, kdy mu už nic nedávaly. „Mám hodně velkou výdrž. Věci se musí opravdu vymknout kontrole – musí jít opravdu o ohromný průšvih, než s něčím přestanu. Dal jsem si třináct, čtrnáct skleniček, ale podomácku, takže trojité. Ani po čtrnácté jsem nebyl opilý. Tak jsem pít přestal,“ líčil herec.

Podobně to dopadlo s opiáty. „Už mi prostě nestačí. Na světě už asi naštěstí není moc opiátů, abych se dostal do rauše. Ve Švýcarsku jsem bral 1 800 miligramů opiátů a nebyl jsem v rauši. Co si mám teda počít? Zavolat dealera a říct si mu o všechny léky na světě? Proto si myslím, že pro mě bude snadné žít dál bez opiátů – už zkrátka nezabírají. A mohl bych se probrat po další operaci – od té první už jsem jich schytal dalších čtrnáct – s nevratným umělým vývodem. Je načase vymyslet nějaký jiný způsob, jak se z toho dostat. Další stupeň je heroin a do toho nepůjdu,“ napsal Perry, který zemřel 28. října ve věku 54 let. Jeho asistentka ho našla mrtvého v jeho domě ve vířivce, kde se utopil.

Herec Matthew Perry, představitel Chandlera ze seriálu Přátelé, zemřel tragicky:

Tagy: