Matthew Perry si před smrtí nebral servítky. Umělý vývod? Výkaly jsem měl až za ušima

Americko-kanadský herec Matthew Perry, kterého nejvíce proslavila postava Chandlera ze seriálu Přátelé, si v životě prošel peklem. Stal se závislým na alkoholu, drogách a opiátech. O všech svých problémech velmi otevřeně promluvil v knize Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, která vyšla vloni, pouhý rok před smrtí.

V roce 2018 se Matthew Perry ocitl na pokraji smrti. Kvůli nadměrnému užívání opiátů mu prasklo střevo. Dva týdny byl v kómatu a jeho nejbližším lékaři oznámili, že má jen dvouprocentní šanci na přežití. Herec se tehdy ještě dokázal dostat z nejhoršího, nicméně následujících devět měsíců musel žít s umělým vývodem, což pro něj bylo utrpením. „Ten kolostomický sáček neustále praskal, pravidelně – přinejmenším padesátkrát – měl jsem hovna až za ušima,“ popisoval Matthew.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matthew Perry poslal vzkaz ze záhrobí. Můj mozek se mě pokouší zabít, líčil před smrtí

Přestože si uvědomoval vážnost situace, závislosti na lécích se nezbavil. „Unikl jsem jen o vlásek smrti. Ani po té pohromě jsem se nepoučil. Byl jsem neskutečně depresivní. Měl jsem v břiše díru, do které by se pohodlně vešla bowlingová koule, což mi poskytovalo dostatečnou výmluvu, abych dostal léky na bolest,“ líčil Matthew ve své knize.

Lhal, že trpí bolestmi, aby získal opiáty

Jak dále zmínil, když se dostal z nemocnice domů, na první pohled vypadal dobře. „Hodně jsem zhubl. Vrátil jsem se domů, do svého apartmá, a na všechny strany lhal o tom, jak silnou bolestí trpím, abych dostal léky na bolest. Ve skutečnosti jsem netrpěl bolestí. Bylo to spíš nepříjemné než bolestivé, ale lékaři mým lžím věřili a předepsali mi tuny opiátů. A jasně, že jsem zase začal kouřit. Takhle nějak vypadal můj život,“ přiblížila hvězda seriálu Přátelé.

Dávky léků si postupně začal zvyšovat. „Když si člověk závislý na lécích vezme tabletku, cítí euforii. Ale zakrátko ta jedna pilulka euforii nevyvolá, protože si tělo mezitím vybudovalo rezistenci. Jenomže člověk závislý na drogách se vážně, ale opravdu vážně, chce znovu cítit euforicky, takže si vezme pilulky dvě, aby si navodil pocity, které mu původně vyvolávala jedna. Pak už dvě nestačí a máme z toho tři. V minulosti jsem tuhle hru hrával, dokud jsem se nedostal na 55 tabletek denně,“ poznamenal.

Léky přes dealera pašoval

Lékaři mu na předstírané bolesti předepsali další opiáty, které mu ovšem postupem času přestávaly stačit. „Potřeboval jsem jich víc, takže jsem zavolal dealerovi. Jenomže jsem bydlel ve 40. patře budovy v Century City, což znamenalo, že jsem musel vymyslet, jak se dostat těch 40 pater dolů, postrčit dealerovi peníze v prázdné krabičce od cigaret a dostat své prášky. Pak jsem se musel nějak vrátit zpátky nahoru do 40. patra, aniž by si toho někdo všiml a ty prášky si vzít, abych se na chvíli cítil dobře,“ líčil herec v knize.

V té době byl ale pod přísným dozorem. V bytě s ním pobývala zdravotní sestra, asistentka a přítel. „Ukázalo se, že jsem v tom byl pěkný břídil. Zkusil jsem to čtyřikrát a přesně čtyřikrát mě chytli,“ popisoval herec, který zemřel 28. října ve věku 54 let. Jeho asistentka ho našla mrtvého v jeho domě ve vířivce, kde se utopil.

Zpráva o smrti herce Matthewa Perryho, známého ze seriálu Přátelé, obletěla celý svět:

Tagy: