Zemřel nejslavnější český mim Jaroslav Čejka. Smrt pro něj byla vysvobozením

Ve věku 86 let zemřel v úterý ráno Jaroslav Čejka. Slavný mim, tanečník a herec, kterého nejvíce proslavilo imitování slepice, americké zpěvačky Tiny Turner nebo Charlieho Chaplina, poslední roky svého života protrpěl. Prodělal mozkovou mrtvici a bojoval s Parkinsonovou i Alzheimerovou chorobou. O úmrtí Čejky informoval s odkazem na rodinu herce Blesk.cz.

„S velkým zármutkem oznamujeme, že dnes ráno zemřel ve věku 86 let tanečník a mim Jaroslav Čejka. Poslední rozloučení proběhne na Městském hřbitově v Opavě, kde bude rovněž pohřben. Prosíme o respektování jeho památky a soukromí celé rodiny,“ cituje Blesk hercovu praneteř Barboru Šenfeldovou.

Jaroslav Čejka si zahrál ve dvaceti českých filmech. Jako mim se svými komickými čísly pravidelně vystupoval v televizních estrádách. V roce 2007 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. V témže roce si zahrál hlavní roli v hudebním videoklipu zpěváka Davida Kollera na píseň Nejde vrátit čas.

Čejka žil celý život v bytě se svojí matkou, o kterou se obětavě staral. Byli na sobě tak citově závislí, že nepřipadalo v úvahu, aby si někdo z nich někoho přivedl domů nebo si s někým něco začal.

„Žárlila na mě a chtěla mě chránit. Když jsem někam odešel, musel jsem ji říct, kam jdu a kdy se vrátím. Nejraději by byla, kdybych s ní byl pořád jenom doma. Mně to nevadilo. Chtěl jsem jí dopřát hezký život. S tatínkem, který byl dost vznětlivý člověk, to neměla lehké. Maminka byla velmi elegantní žena. Za války se ji snažili svádět němečtí důstojníci. Už tehdy jsme spolu byli domluveni, že když se jich chtěla zbavit, měl jsem za úkol co nejvíce křičet a v tu chvíli jí dali pokoj. Díky tomu jsem hrál už odmalička,“ svěřil se během života Čejka.

Umíral osamocený

Matce, která byla velmi konzervativní, se nesvěřil ani s tím, že se mu líbí muži. Obával se její reakce a nechtěl ji zklamat. I díky jeho každodenní láskyplné péči se dožila úctyhodného věku – 104 let. Když zemřela, zhroutil se mu svět. Uvědomil si, že nemá pro koho žít, a špatná psychika se odrazila i na jeho zdravotním stavu.

Po operaci kolen v roce 2007 začal používat chodítko a následně skončil na invalidním vozíku. Pak už to s jeho zdravím šlo z kopce. Prodělal mozkovou mrtvici, onemocněl Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí a přestal být soběstačný. Posledních dvanáct let prožil v domově pro seniory a bez pomoci druhých se neobešel.

„Ze začátku, když jsem ho navštěvoval, tak byl ještě jakžtakž dobrej, že jsme si mohli i popovídat. Vyvezl jsem ho a zašli jsme vedle do hospody na pivo. Pak to začalo být složitější. Byly dny, kdy vůbec nevnímal, v tom lepším případě jsme se dorozumívali tak, že alespoň mrkal okem. Pak už nevnímal vůbec, nevěděl o světě a nevydal ani slůvko. Celý den jenom prospal. Ale apetit měl neuvěřitelný, cokoliv mu člověk dal, na tom si pochutnal,“ prozradil v červnu 2021 CNN Prima NEWS Čejkův blízký přítel Oldřich Bašuš. Ten zůstal jedním z mála, který chodil slavného mima pravidelně navštěvovat.

Tagy: