Zemřel první černošský akční hrdina. Legendárního Shafta miloval Samuel L. Jackson

Filmové fanoušky zasáhla smutná zpráva o úmrtí amerického herce Richarda Roundtreeho. Představitel ikonického detektiva Johna Shafta, který byl považován za průkopníka černošských akčních filmů, zemřel ve věku 81 let. Herec Samuel L. Jackson, který hrál v pokračováních franšízové série Shaft synovce Roundtreeho, mu vzdal hold v dojemném příspěvku na sociální síti.

Jednaosmdesátiletý Richard Roundtree zemřel v úterý ve svém domově v Los Angeles. Slavný herec bojoval se zákeřnou nemocí – rakovinou slinivky, které nakonec podlehl. Informaci potvrdil jeho manažer Patrick McMinn portálu The Hollywood Reporter.

ČTĚTE TAKÉ: Brenda z Beverly Hills čelí drsným výhrůžkám. Schytala je za názor na válku v Izraeli

V posledních chvílích života byl obklopen nejbližší rodinou. „Artists & Representatives Agency truchlí nad ztrátou našeho přítele a klienta Richarda Roundtreeho. Jeho průkopnická kariéra změnila pohled na showbyznys po celém světě a jeho trvalý odkaz pocítí další generace. V této těžké době jsou naše srdce s rodinou a blízkými,“ uvedla hercova agentura v oficiálním prohlášení pro magazín People.

Na svého blízkého přítele a kolegu zavzpomínal na sociální síti i oblíbený herec Samuel L. Jackson. „Shaft, jak víme, je a vždycky bude jeho výtvorem,“ napsal na Instagramu filmový synovec Roundtreeho.

„Jeho odchod zanechává díru nejen v mém srdci, ale jsem si jistý, že i v mnohých z vás,“ pokračoval. „Mám tě rád, brácho, vidím tě kráčet uprostřed hlavní ulice v nebi, Issac diriguje tvoji píseň a kabát ti vane ve větru,“ vzkázal Jackson zesnulému příteli.

První černošský akční hrdina

Svým ztvárněním soukromého očka Johna Shafta v roce 1971 ve filmu Detektiv Shaft Roundtree otevřel dveře černošským filmařům a performerům. Film si získal u diváků ohromnou oblibu a s Roundtreem v hlavní roli se dočkal dvou dalších pokračování, ale také seriálu. V roce 2000 bylo pak nadšencům snímku představeno další pokračování s názvem Drsnej Shaft, v němž hlavní roli, synovce původního detektiva, ztvárnil Samuel L. Jackson. Další díl byl uveden v roce 2019, i v něm se po boku Jacksona objevil Roundtree.

Roundtree byl často přezdívaný jako první černošský akční hrdina. Kromě populární franšízy si zahrál ve více než 160 dalších filmových či seriálových projektech. Mezi jeho nejznámější počiny patří snímky Člověk Pátek, SedmStupnice strachu, Čas supů nebo třeba Oko za oko. Objevil se například také v seriálech KořenyZoufalé manželky či Hrdinové. Představitel drsného detektiva pracoval až téměř do úplného konce, jeho poslední tři projekty ještě nebyly uvedeny, upozornila agentura Reuters s odkazem na IMDb.com.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osudem políbený Neckář. Moje filmová kariéra vznikla jen díky náhodě, stejně tak hit Půlnoční, řekl zpěvák

Tagy: