Zpěvák Dalibor Janda se pochlubil luxusní zahradou. Nahlédněte do jeho soukromí

Zpěvák Dalibor Janda je sice zahradnický samouk, ale to, co u svého domu dokázal s manželkou Jiřinou vybudovat, by mu mohl leckdo závidět. Vedle ovoce, zeleniny, květin a jezírek tam najdeme například i sochy Karla IV., Ferdinanda I. a lva v životní velikosti, nebo dokonce pyramidu v měřítku jedna ku stu. Svou zelenou oázu klidu představil Janda redakci CNN Prima NEWS.

Trojnásobný český slavík Dalibor Janda má u domu nádhernou zahradu o rozloze 3 500 metrů čtverečních. Ta je rozčleněna na několik zón a v každé se nachází něco jiného. „Když jsme se do toho před mnoha lety pustili, začali jsme okrasnou zahradou. Napřed jsem si kupoval závěsné v květináčích. Naučil jsem se to hnojit a začal dělat různé terásky, dal jsem si do toho fontánku a tak. Pak jsem si udělal kaktusárium, které vydrží i přes zimu. Pořád mi to kvete, je to krásný. Poté jsme si vybudovali i jezírko,“ popsal Dalibor Janda redaktorovi CNN Prima NEWS.

Odmítl služby zahradních architektů, řídí se intuicí

Následně přišlo na řadu pěstování zeleniny. „Všechno ale v květináčích a nádobách, abych nemusel pracovat s rýčem. Tím, že celý život sbírám motýly, tak jsem si tady nasadil i motýlí keř. Jakmile to začne kvést, je to velký zážitek. Všude plno motýlů a vyhlížím, až přiletí otakárek. Zahradu máme napůl okrasnou a užitkovou,“ prozradil Dalibor, který nikdy nevyužil služeb zahradních architektů. Všechno dělal postupně a řídil se intuicí. „Možná i proto to vypadá zajímavě. Je tady všehochuť. Máme tu jezírko s vodníkem, spoustu květin, zeleninu, ovoce a tím, že mě celý život baví historie, tak i řadu soch panovníků a císařů. Například Rudolfa II., Karla IV., prvního Habsburka na českém trůnu Ferdinanda I. a vedle toho i napodobeninu sochy moai z Velikonočních ostrovů,“ vyjmenoval oblíbený zpěvák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Jiřina Bohdalová si zařídila chalupu jako z pohádky. Nahlédněte do její hájenky v Českém ráji

Zdaleka to však není všechno. „Kdysi jsem viděl, jak NASA na Marsu nasnímala obličej, tak jsem hned poprosil jednu sochařku, aby mi takovou udělala. Hodně pyšný jsem i na zmenšeninu Cheopsovy pyramidy v měřítku jedna ku stu. Je vysoká 165 centimetrů a tvoří ji 1 990 kvádrů. Plánky jsem nakreslil sám, pyramidu jsme postavili s kamarádem. Mám tu i lva v životní velikosti,“ uvedl Janda.

Chybí mu už jen Švejk

K sochám se obvykle dostal náhodou. „Například socha Ferdinanda I. se objevila v Kroměříži, kde byla naházená pod dlažbou. Byla tam od doby, kdy se za Masaryka shazovaly všechny sochy Habsburků a nikdo ji nechtěl. Nevěděli ani, kdo to je. I když byla rozbitá, vzal jsem si ji a nechal zrestaurovat. On je to docela proces, člověk někam jde, něco vidí, ale ne všechno se dá koupit. Nedávno, když jsme hráli na Slovensku, jsem narazil na jednoho šikovného řezbáře, který mi udělal krásnou sovu. Jediné, co ještě nemám a sháním, je největší český panovník – Švejk. Toho bych si chtěl dát na lavičku,“ nastínil své další plány.

Zahradu většinou opečovává sám, nebere to však jako práci, ale radost. „Skoro všechno jsem si tady udělal sám svýma rukama. Mám to jako relax. Ale samozřejmě i rodina pomáhá, manželka, dcera Jiřina Anna, kamarádi. Na muziku musíte mít náladu, na tohle musíte mít čas, mít to jako koníček. Když jdu zalévat květiny, tak jim zpívám Hráli jsme kličkovanou,“ připomněl s úsměvem svůj velký hit.

Tagy: