Zpěvák Petr Kotvald proměnil dům z 30. let v oázu klidu. Podívejte se, jak žije

Petr Kotvald se s rodinou usadil na okraji Prahy, kde před lety zakoupil stavení staré více než devadesát let, které objevil v nabídce na internetu. Upoutala ho především blízkost přírody. Čekala ho však nákladná rekonstrukce celého objektu, s manželkou se hodně nadřeli, ale výsledek stojí za to. Vybudovali si zahradu přesně podle svých představ, která se pro ně stala oázou klidu. Zpěvák prokázal, že platí i za šikovného stavitele a zahradníka.

Kupovali jste si dům už s vizí toho, že jeho součástí musí být velká zahrada?

Popravdě to nebyl ani můj požadavek. Celý život jsem bydlel v činžáku a prarodiče byli zemědělci a měli práci nejen ve statku, ale taky na svých polnostech. No a k tomu se taky pojil můj vztah k čemukoliv, co se hlíny a zeleného týká. Absolutní nezájem. Zahrada u domu, který jsme koupili na okraji Prahy, není veliká a vždycky to byla doména mojí ženy. Ta ji i zakládala. Je to vlastně maximálně zelený prostor. Jen těsně za domem je jakýsi, řekněme tomu, prostor oddělený zídkou. Na zahradě zůstaly dodnes původní jabloně i když samozřejmě pomalu odcházejí. Ale jsou z roku 1932. Tehdy byl dům postaven a založena ovocná zahrada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Jiřina Bohdalová má chalupu jako z pohádky. Nahlédněte do její hájenky v Českém ráji

Vlastníte i víkendový dům, tam to se zahradou máte jak?

Ten je z roku 1930. A tam už je zahrada podstatně větší. Celá má 900 m². A to už je nějakého sekání a starání. Přes rady chytráků, ať vykácíme celou plochu a zatravníme, jsme zachovali původní porosty, což byly hrušně a jabloně. Stromy pravidelně ošetřujeme a stříháme a odměňují se nám tak bohatou úrodou. Což na druhou stranu přináší úskalí při sekání travnatých ploch. No a k tomu jsme založili dva velké záhony. Jeden těsně před domem a jeden po jeho straně, kde je takový pelmel. Ty původně založili zahradníci. O zahradu a záhony se snažíme starat sami, ale dopřejeme sobě i jim dvakrát do roka pravidelnou velkou péči zahradníků.

Na co jste na zahradě nejvíce pyšní?

Žena určitě na to, že na zahradě nenajdete kousek volného hliněného místa. Já spíš na stavby na zahradě než nutně na rostliny. Zhruba před 30 lety, když jsme dům pořídili, jsme spolu s tchánem vlastními silami vytvořili opěrné zídky a později gabiony. Měly vypadat, a doufám že i vypadají tak, jako by tam už byly hodně dlouho. Byla to hodně náročná fyzická práce, ale popravdě každý pohled z okna na tyhle chodníky a zídky mi dělá dodnes obrovskou radost. Na zahradě máme i takový skleněný mini výklenek. Původně to mělo být jenom pro rostliny, ale ty se nakonec o něj musí podělit s naší kočičí populací, která čítá v toku času od jedné třeba i do osmi koček. Teď jsme na tom nižším počtu.

Chystáte v nejbližší době na zahradě nějaké úpravy?

Myslím, že v zásadě ne. Zahrada je založená tak, že si, jestli se to vůbec tak dá říct, žije svým vlastním životem. Ale samozřejmě to tak není, to by byla jenom zelená džungle. Na konci sezóny se dělají radikální řezy, a s jarem pak ještě úpravy a dosazování. No a během sezony už jen hlídáme, aby v ní nedošlo k nějaké velké újmě, třeba vlivem enormního sucha nebo přebujelé vegetace.

A co po pracovní stránce v nejbližší době čeká vás?

Jsme po premiéře klipu Kometa z právě roztočeného alba, do toho chci jednou zásadní šansonovou hudební poctou připomenout obrovské světové hudební výročí. Ve středu 11. října to bude 60 let od odchodu Edith Piaf a Jeana Coctea. Miláčků nejen Francie. No a dokončujeme přípravu vánočních koncertů Vánoce hrajou glórijá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nerozumím tomu, co se stalo. Vondráčková promluvila o úrazu a popsala, jak k němu došlo

Tagy: