Babiš byl nejúspěšnější odchovanec komunistů. Jeho vláda byla one man show, říká Šídlo

Jindřich Šídlo hostem Nového dne

Vládu Andreje Babiše (ANO) můžeme považovat za one man show. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor Jindřich Šídlo. Uvedl také, co považuje za největší úspěch Babišovy vlády, nebo který z jeho ministrů nejvíce „vyrostl“.

Babiš byl po Václavu Klausovi nejdéle sloužícím českým premiérem. „Do sestavy ministerských předsedů, kteří dokázali takto dlouho vydržet, patří ještě Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka. Úspěchy této vlády se hledají dost obtížně. Podle mého názoru ale největším úspěchem byla operace Vrbětice, a tedy splnění něčeho, po čem dlouhá léta mnoho politických reprezentací České republiky snilo – a sice zredukování počtu ‚diplomatů‘ na ambasádě v Praze,“ řekl Šídlo.

Babišovu vládu dlouho podporovali členové KSČM. „Bez komunistů by vláda neměla většinu a nemohla by vzniknout. Komunisté si to na začátku docela užívali. Myslím, že říkali, že Andrej Babiš je jejich nejúspěšnější odchovanec, což je pravda. Myslím, že podpora vlády Andreje Babiše byl jedním z důležitých momentů, který nakonec vedl k tomu, že komunisté opustili parlament,“ pokračoval komentátor.

Vojtěch si musel odchod do diplomacie odpracovat

„Vláda byla do jisté míry one man show Andreje Babiše. Předseda vlády byl nejsilnější postavou této vlády,“ vysvětlil Šídlo. V jeho vládě podle něj nejvíce „vyrostli“ exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a bývalý šéf resortu průmyslu a obchody a též dopravy Karel Havlíček. Naopak málo výrazným ministrem podle něj byl bývalý šéf zemědělského resortu Miroslav Toman (ČSSD).

Od vzniku České republiky zaznamenal největší fluktuaci post ministra zdravotnictví. Během covidové pandemie covidu se v čele tohoto resortu vystřídalo hned několik lídrů. „Návrat ministra Adama Vojtěcha byl zvláštní. Zjevně si musel odpracovat svůj odjezd do diplomatických služeb do Finska,“ uvedl Šídlo.

Naopak na ministerstvu zahraničích věcí se od Klausovy vlády objevilo pouze 12 různých politiků. „V klidných časech to je relativně nejméně konfliktní ministerstvo. Navíc ministr je neustále někde ve světě, takže se méně zabývá vnitrostranickou politikou,“ dodal komentátor.

Tagy: