Zeman o Lipavském: Fiala mě přesvědčil. Vláda ale časem pozná, že je ministrem zatížena

Miloš Zeman

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 19.12.2021

Premiér Petr Fiala (ODS) dal Miloši Zemanovi osobní garanci, že se nový ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude chovat v souladu s programovým prohlášením vlády. Prezident to prozradil ve speciální Partii Terezie Tománkové. Právě soulad má znamenat udržení strategického partnerství s Izraelem a podporu Visegradské čtyřky (V4). Na základě toho jej prezident nakonec s těžkým srdcem jmenoval do čela resortu, přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Prezident v posledním týdnu překvapil veřejnost, když po schůzce s Fialou přehodnotil svůj odmítavý názor na kandidáta na ministra zahraničí Lipavského. Stačila mu k tomu osobní garance premiéra k dodržování programového prohlášení vlády, jak prozradil v Partii Terezie Tománkové. Vyloučil, že by za změnou názoru stál politický obchod.

„Proti jednomu členovi vlády, proti panu Lipavskému, jsem byl celou dobu. Na poslední schůzce mi Petr Fiala nabídl osobní garanci, že se pan Lipavský bude chovat v souladu s programovým prohlášením vlády, což znamená udržení strategického partnerství s Izraelem a podpora V4. Pan Fiala mě také ujistil, že žádné sudetoněmecké dny v Česku nebudou, takže jsem nakonec s těžkým srdcem souhlasil. Osobní garance pana premiéra má svou váhu. Kdyby nebyla, nejmenoval bych jej,“ vysvětlil prezident ve vysílání CNN Prima NEWS.

Prezident Lipavskému vyčítal také nedostatečné vzdělání, jelikož má „pouze“ bakalářský titul. Kancléř Vratislav Mynář se poté při jmenování ministrů přeřekl a Lipavského nazval magistrem, což bylo mnohými interpretováno jako záměr.

„Nevím, ale myslím si, že to bylo jenom přeřeknutí. Panu Lipavskému jsme vyčítali, že jako jediný z členů vlády je jenom bakalář a jeho bakalářská práce byla ohodnocena nejhorší možnou známkou. Jednoho krásného dne sama vláda pozná, že je panem Lipavským zatížena,“ řekl Zeman k pátečnímu incidentu.

Hamáček s maturitou

V souvislosti s kritikou nízkého vzdělání Lipavského bývá připomínáno jméno bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který má pouze maturitu. „To víte, že mi to u Hamáčka vadilo, ale co jsem měl dělat. Tam šlo o ministra vnitra. Ministr zahraničí nepůsobí jenom na domácím poli, ale také v zahraničí a musí mít nějakou prestiž. Ve srovnání s předchozími ministry působí jako slabý kus ve stádě,“ stál si prezident za svým.

Zároveň doplnil, že i přes neshody ohledně kandidáta na ministra zahraničí se prezident na spolupráci s novou vládou těší. „Těším se na spolupráci s Petrem Fialou. Má moji důvěru. K takovým lidem jsem vždy postupoval vstřícně,“ vysvětlil Zeman.

Tagy: