Vzácná shoda Davida a Farského: Síkela nebude v Bruselu hájit zájmy Česka

Europoslanci Jan Farský (STAN) a Ivan David (SPD)

360° (236)

Jozef Síkela (STAN), kterého ve středu vláda nominovala na eurokomisaře, bude v Bruselu sloužit primárně Evropské unii a nebude protežovat Českou republiku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli europoslanci Jan Farský (STAN) a Ivan David (SPD). Farský zároveň podotkl, že Síkela je skvělý komunikátor, který dokáže reagovat i na nepříjemné otázky odlehčeným způsobem. David ale namítl, že pokud se jedná o „grilování“, může obstát i někdo, kdo se umí vyjadřovat vyhýbavě.

Vláda ve středu potvrdila nominaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) na českého eurokomisaře. „Očekávám, že bude kvalitním a silným eurokomisařem, který bude skvělým reprezentantem a bude umět komunikovat Evropskou unii do České republiky,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Jan Farský (STAN). Síkela je podle něj skvělý komunikátor, který dokáže reagovat i na nepříjemné otázky odlehčeným způsobem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Munici pro Ukrajinu zaplatíme i z majetku Ruska v EU, řekla Černochová. Zmínila zapojení Česka

Podle Farského by Síkela mohl dostat silné portfolium. Europoslanec Ivan David (SPD) ale míní, že to tak být nemusí. „Je to předpoklad asi jako když máme velkou návnadu, tak chytíme velkou rybu. Ty věci probíhají zcela jinak. Pokud se jedná o grilování, může obstát někdo, kdo se umí vyjadřovat i vyhýbavě,“ sdělil David.

Podotkl, že od každého eurokomisaře se očekává, že bude hájit zájem Evropské unie a nebude nadržovat státu, ze kterého přichází. „Proto nerozumím tomu, proč je tak důležité, aby právě zástupce nominovaný českou vládou dostal oblast, ve které nesmí pomáhat podmínkám v České republice,“ uvedl David.

Farský dal Davidovi za pravdu. „On (Síkela) není vyslancem České republiky. On je ‚jen‘ nejvýše postaveným Čechem v evropských strukturách. Může odvést obrovskou práci ve zpětném vnímání Evropské unie. Nemůže ale protežovat Českou republiku a dávat ji dopředu. On nastavuje pravidla pro celou EU,“ řekl Farský.

Dodal, že nejsou silná a slabá portfolia, ale jsou slabí a silní eurokomisaři. „U Jozefa Síkely jsem si jistý, že silným eurokomisařem může být,“ zdůraznil Farský. „Pokud se bude dobře dařit Evropské unii, bude se dobře dařit i České republice,“ podotkl europoslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí výrazné zdražení vepřového masa. Chovatelé musí plnit nové normy, někteří skončí

Tagy: