Hrozí výrazné zdražení vepřového masa. Chovatelé musí plnit nové normy, někteří skončí

Chovatelé prasat musí přejít na chov bez klecí.

Dražší řízek

Čeští chovatelé prasat budou muset v následujících letech začít plnit přísnější normy chovu vepřů. Podle plánů Evropské komise by měly být v budoucnu bez současných klecí. Někteří hospodáři v reakci na přísnější standardy uvažují o konci podnikání, což může způsobit výrazné zdražení tuzemského vepřového masa.

Nové směrnice z Bruselu vyžadují větší prostor v tzv. porodně prasat, tedy na místě, kde selata přicházejí na svět. Podle zaběhnuté praxe musí být prasnice zafixována v porodní kleci. „Kdyby tam byla na volno, neviděla by, že má pod sebou selata. Hrozilo by, že by je zalehla. Úmrtnost nově narozených selat by byla mnohem větší,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS chovatel Jiří Horák.

ČTĚTE DÁLE: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Ten svoji porodnu naposledy předělával v roce 2017. Nová pravidla požadují, aby prasnice měla v porodním kotci větší prostor a bez klece. Přestože europoslanci nová pravidla ještě neodhlasovali, už letos na podzim si budou moci chovatelé zažádat o částečnou podporu na rekonstrukci chovů.

„Pokud teď budeme muset zvětšovat kotce, byť o pár centimetrů, pro nás by to znamenalo celou stavbu zbourat a postavit znovu,“ konstatoval Horák. „Nedokážu si to představit ani s nějakými dotacemi,“ dodal skepticky.

Podle odhadů mezinárodní zemědělské organizace COPA – COGECA bude přestavba prasečích poroden stát chovatele v EU až tři a půl miliardy eur. Odborníci očekávají, že plošný zákaz současných rozměrů a způsobu chovů by mohl přijít někdy kolem roku 2030.

Plánované změny by se měly negativně projevit na zdražení vepřového napříč unii. „Je otázka, v jaké jsme ekonomické realitě. Mzdy stagnují. Zdražit lidem potraviny není asi úplně správné,“ nastínil prezident Agrární komory Jan Doležal.

Svaz chovatelů prasat odhadl, že část zemědělců a chovatelů nebude chtít do nových poroden investovat a raději s chovem prasat skončí. V takovém případě by se znovu mohla snížit soběstačnost České republiky ve vepřovém masu. V současné době je český trh co se týče vepřového soběstačný asi z 46 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horší zmrzlina za vyšší cenu? Dvojí kvalita nezmizela. Mají nás za odpadiště, říká Prouza

Tagy:
příroda zvířata zemědělství životní prostředí CNN Prima NEWS Evropská unie Evropská komise Brusel klec Česko Jan Doležal Jiří Horák Agrární komora České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance Copa Retail