Síkela není oblíbený, do Bruselu ho pošlou rádi, řekl Jelínek. Je kvalifikovaný, míní Kubičko

Radko Kubičko a Lukáš Jelínek

360° (173)

Eurokomisařem se nejspíš stane nominant Starostů Jozef Síkela (STAN), předpověděl politolog Lukáš Jelínek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Současný ministr průmyslu a obchodu navíc podle něj není mezi vládními kolegy moc oblíbený, a tak ho „rádi do Bruselu pošlou“. Podle komentátora Radka Kubička jde o kvalifikovaného kandidáta, avšak představa, že může v Evropské komisi získat silný ekonomický post, je dle jeho názoru naivní.

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za důležité, aby měl nový eurokomisař za Česko na starosti ekonomické záležitosti. To je podle komentátora Radka Kubička naivní. „Danuše Nerudová správně připomněla, že by na to Česko nemuselo mít nárok, protože není v eurozóně a tím pádem není nejvlivnější zemí v ekonomické oblasti EU,“ vysvětlil. Česká vláda si tak podle něj klade cíl, který zřejmě nesplní.

ČTĚTE TAKÉ: Korespondenční volba dostala zelenou, koaliční návrh prošel Sněmovnou. Navzdory opozici

Přesto však z tohoto hlediska považuje ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN) za nejvhodnějšího kandidáta. Především díky tomu, že má nejvíce zkušeností. „Jestli chceme silný ekonomický post, musíme mít silného kandidáta. A to si myslím, že Jozef Síkela splňuje,“ doplnil Kubičko.

S tím polemizoval politolog Lukáš Jelínek. „Nesouhlasím, že bychom to měli zkoušet s panem Síkelou. Metody pokusu a omylu se českým politickým stranám často nevyplácejí,“ okomentoval. Připomněl i situaci z roku 2004, kdy chtěli sociální demokraté dosadit na post eurokomisaře tehdejšího ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Ten se nakonec nominace vzdal.

Jelínek přesto soudí, že se nakonec Síkela eurokomisařem nejspíš stane. „O panu ministru Síkelovi se říká, že není v kolektivu úplně, řekněme, oblíben, tak mám takový pocit, že ho možná jeho ministerští kolegové rádi do Bruselu pošlou,“ poznamenal. Pomyslné „vidle“ do výběru však podle něj ještě může hodit ODS. „Může přijít třeba se jménem Marka Mory, o kterém se spekuluje,“ řekl politolog.

Podle premiéra Fialy však stále platí, že kandidáty na eurokomisaře navrhne koalice Pirátů a STAN. Starostové kromě Jozefa Síkely navrhli i nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou (oba STAN). Piráti vyslali do boje o křeslo v Evropské komisi neúspěšného kandidáta do europarlamentu Marcela Kolaju.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: ANO v europarlamentu vystoupí z Renew Europe i strany ALDE, vzkázal Babiš. Připojil důvod

Tagy: