Síkela se pustil do Schillerové. Co to je za arogantní kecy machýrka, zastal se jí Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Mimořádná schůze kvůli drahým energiím zdvihla vlnu vášní. Poté, co bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vystoupila s návrhem, že by nová vláda měla vysokou inflaci urychleně řešit odpuštěním DPH na energie, se ozval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Pustil se do ní s tím, že za inflaci může vláda, v níž seděla, a on nehodlá peníze rozhazovat za fotky s pávem. To namíchlo Andreje Babiše a rozhodl se ministryni hájit. Síkela je podle něj arogantní a kecá.

„Nevyčítám vládě vysokou inflaci, ta je importovaná. Ale vyčítám vám, že to neřešíte a lidem nepomáháte. Z mého pohledu je to absolutně nepochopitelné,“ prohlásila ve Sněmovně současná šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Jejím řešením je odpuštění DPH na energie, jak navrhovala vláda, když byla ministryní financí. To ale nadzvedlo ze židle současného ministra průmyslu a obchodu, který řekl, že v žádném případě nebude postupovat jako předchozí vláda, která „rozhazovala peníze z letadla“.

Jsme kvůli vám best in inflation

„Vaše projevy by mohly budit dojem, že jste se v politice ocitla teď a máte čistý stůl. Je to lednová inflace, vaše inflace, ne naše inflace. Nejdřív jsme kvůli vám byli best in covid a teď jsme kvůli vám best in inflation,“ pustil se do Schillerové Síkela s narážkou na fakt, že v lednu stoupla inflace na téměř 10 procent.

Kritizoval podpůrné programy, které minulá vláda zavedla, i dotační programy pro velké firmy. „Principem vaší vlády bylo udělat si ze státu veřejnou výdejnu peněz. Dali jste peníze každému, kdo si o ně řekl. Měl bych rozdávat dotační programy jako Večerníček? Nestydíte se?“ pokračoval Síkela rozčileně směrem k Schillerové.

Sám uvedl, že se chce držet třech následujících pravidel:

  • Stát nemá rozdávat peníze každému, kdo si o ně řekne, ale těm, kteří je nejvíce potřebují.
  • Peníze, se kterými jako ministr nakládá, nejsou jeho. Svěřili mu je občané ČR a odmítá je bezúčelně rozhazovat.
  • Kdyby utratil víc peněz, než je ve státním rozpočtu, znamenalo by to, že zadluží naše děti a vnoučata.

„Nebudu rozhazovat peníze z helikoptéry a nebudu se ani fotit s pávy. Chci pracovat pro tuto zemi, abych nezadlužoval naše děti a vnoučata,“ mířil Síkela své výtky na exšéfku státní kasy. Za svůj projev sklidil velký potlesk.

Babiš: Rozdejte si to se mnou, ne se Schillerovou

Hned poté ho ale u řečnického pultu vystřídal bývalý premiér Andrej Babiš a Schillerové se zastal. „Jste velký machýrek. Všechno znáte, pávy. Nic jste neudělal, jen ponižujete. Když jdete dělat nějaké odborné souboje, rozdejte si to se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou,“ prohlásil na její obhajobu.

„Jediný člen vlády, který má ekonomické vzdělání a nová superstar. Chodil jste s rodinou do Sokolovny do Průhonic, my dva se přeci známe dlouho. My dva můžeme soutěžit. Nevím, proč tady paní Schillerovou urážíte. Ta vaše arogance, ty kecy,“ pokračoval Babiš a celý jeho projev se nesl v duchu kritiky vlády Petra Fialy a obhajoby té jeho.

Síkela návštěvy v restauraci přiznal s tím, že se za to nestydí a bude do ní chodit dál. „Chodívám tam roky, mám tu restauraci rád, dobře tam vaří. Moje dcera tam slavila druhé narozeniny. Mají animační tým a venku jsou prolézačky. Doufám, že budu moc ještě přijet a pustí mě do ní. Vždy jsem tam platil účty,“ prohlásil.

Schillerová: Síkela je nabubřelý bankéř

Následně vystoupila Schillerová s tím, že Síkela je jen „nabubřelý bankéř“. „Nikdo mě neoslabí ani neumlčí. V mém životě není nic, za co bych se měla stydět nebo schovávat. Pane ministře, vy jste opravdu bavič této vlády, šoumen. Jste nabubřelý bankéř, který nepochopil, že je ve vládě a má se starat o lidi,“ pustila se do ministra.

Ten však řekl, že se jí za nic omlouvat nebude a znovu jí jako školačce vysvětloval, co znamená, když je země zadlužená, za což podle něj nese odpovědnost právě ona. „Lidem, kteří neříkají pravdu, se neomlouvám. Já jsem vás neponižoval. Vy se ponižujete sama. Pokud má země deficit, byť malý, stále je to dluh,“ zdůraznil Síkela.

Čtvrteční jednání přes několik hodin hádek nepřineslo vůbec nic. Skončilo po pěti hodinách bez výsledku a jakéhokoliv řešení.

Tagy: