Jedná se o korporátní vládu elity. ANO kope do Fialova kabinetu kvůli cenám energií

Andrej Babiš, Karel Havlíček, Alena Schillerová

Tisková konference hnutí ANO po jednání Sněmovny 17.2.2022

Hnutí ANO se po čtvrteční mimořádné schůzi k cenám energií obulo do kabinetu Petra Fialy (ODS). Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na tiskové konferenci prohlásil, že Fialův kabinet je vládou korporátní elity, kterou řídí asociální ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Čtvrteční mimořádná schůze k rostoucím cenám energií, kterou svolalo opoziční ANO, skončila bez výsledku. Poslanci si neschválili program. Po ukončení jednání vystoupili lídři ANO na tiskové konferenci a na Fialově vládě nenechali nit suchou.

„Celá Evropa pomáhá. Polsko, Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko. Všichni pomáhají a tato vláda se jen vymlouvá. Nerozumím, proč nechtějí pomoci lidem. Je to špatně. Vláda se jen na něco vymlouvá a mele dokola, že jsme zadlužení. Přitom jsme 6. nejméně zadlužená země EU. Jsme 9. země z hlediska prosperity celé EU,“ rozčílil se expremiér Andrej Babiš.

ANO vládě vyčítá, že nechce snížit DPH na energie, jak to udělal předchozí kabinet. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečeky (KDU-ČSL) jde cestou příspěvků na bydlení.

„Priority vlády jsou mimo zájmy občanů této země. Příspěvek na bydlení je v pořádku, ale to je podpora pro zhruba 20 tisíc domácností. U nás jsou postiženy všechny domácnosti, malé firmy, živnostníci,“ kritizovala někdejší šéfka státní kasy Alena Schillerová.

Hnutí ANO podle ní přišlo s jasným plánem, jak lidem pomoci. ANO navrhovalo prominout DPH na energie a odpustit poplatek až 1 500 korun každé domácnosti na obnovitelé zdroje. Tato opatření už platila v lednu a prosinci. Nová vláda je zrušila, protože tvrdí, že chce pomáhat cíleně a ne dávat plošnou podporu všem.

Síkela: Odmítám rozhazovat peníze

„Kabinet prokázal, že se jedná o korporátní vládu elity, kterou řídí asociální ministr financí Stanjura, který si vybral dva náměstky – pana Jurečku a pana Síkelu. Servilně kývali asociálnímu ministru financí a hájili jeho kroky směřující k totální chudobě a totální nepodpoře firem,“ zlobil se na brífinku exministr průmyslu Havlíček.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na plénu kroky vlády vysvětloval se slovy, že „stát nemá rozdávat peníze všem, kdo si řeknou, ale těm, kdo to potřebují. Odmítám bezúčelně rozhazovat peníze, které nejsou moje.“

„Adresná pomoc těm, kteří potřebují v energetické krizi pomoc, je pro nás prioritou. Snížit či odpustit DPH fakt nepomůže těm, kteří pomoc potřebují a navíc ve státním rozpočtu by tak chybělo 25 až 40 miliard korun, které bychom si museli půjčit,“ přidal se ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Tagy: