Šílenství kvůli Maradonovi. Rozloučit se přišly tisíce lidí, prolamovaly zátarasy

Nepokoje kvůli rakvi s Maradonou

Rozzuřený dav v Argentině prolamoval zátarasy. Fanoušci se chtěli rozloučit s legendou Maradonou

Argentinci se začali loučit s legendárním fotbalistou Diegem Maradonou, jenž ve středu v 60 letech zemřel na infarkt. Rakev s ostatky mistra světa a národního hrdiny je vystavena v prezidentském paláci v Buenos Aires, kam se mu od brzkého rána proudí poklonit tisíce lidí. Policie k rakvi pouští fanoušky po jednom, což se některým nelíbilo a prolamovali zátarasy.

Rakev s Maradonovými ostatky byla do budovy zvané Casa Rosada převezena v sanitce s ochrankou ve středu v noci. V té době už na ni před palácem čekaly stovky lidí, a než se brány v 6:00 místního času otevřely pro veřejnost, rozšířil se dav na několik desítek tisíc.

Lidé následně začali po bezpečnostní kontrole proudit dovnitř, aby se poklonili slavnému fotbalistovi ležícímu v uzavřené rakvi zahalené do argentinské vlajky. Někteří z lidí se s Maradonou loučili pláčem, jiní se slovy díků či fotbalovým skandováním. Mnozí z nich také hodili k rakvi přes bezpečnostní zábranu reprezentační dres s Maradonovým číslem 10.

Úřady očekávají, že poslední poctu přijde dát jedné z nejslavnějších postav argentinské historie až milion lidí. Prezident Alberto Fernández bezprostředně po Maradonově úmrtí vyhlásil třídenní státní smutek a uvedl, že bývalý fotbalista bude mít státní pohřeb. Ten se podle Maradonova mluvčího Sebastiána Sanchiho uskuteční příští čtvrtek.

Už před půlnocí dorazily do prezidentského paláce Maradonova bývalá manželka Claudia Villafaňeová a jejich dvě dcery Dalma a Gianinna. Po nich se s geniálním hráčem, ale kontroverzní osobností plnou skandálů přišli rozloučit šéf Argentinské fotbalové asociace Claudio Tapia a současní i bývalí argentinští fotbalisté, mezi nimi Maradonovi spoluhráči z vítězného mistrovství světa v Mexiku 1986.

Tagy: