Ani ve třech jste Maradonu neměli šanci chytit, vzpomíná na setkání s legendou Kubík

Diego Maradona byl fotbalový génius některými považovaný za nejlepšího hráče historie

Speciální vysílání ke smrti fotbalové legendy Diega Maradony

Ve středu se fotbalová komunita ponořila do smutku. Diego Maradona, který nedávno oslavil 60. narozeniny, podlehl srdeční zástavě. Některými lidmi je považován za nejlepšího hráče historie, proslulý byl ale také svojí láskou k drogám, alkoholu a svým přátelstvím s neapolskou mafií. Pohled na argentinskou legendu přidali experti z tuzemského prostředí ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

„Jeho výjimečnost spočívala v dokonalé technice a hlavně také v tom, jak četl hru. Góly hlavně vytvářel. Dokázal vymyslet neskutečné věci a v tom byl nejlepší v dosavadní historii fotbalu,“ uvedl na CNN Prima NEWS fotbalový novinář Stanislav Hrabě, který se pracovně zúčastnil několika světových šampionátů.

V Evropě hrál Maradona poprvé v dresu slavné Barcelony, ale po pouhých dvou letech se stěhoval do Neapole, kde se stal miláčkem celého města. Podprůměrný tým se s Maradonou v sestavě vyšvihl do horních pater tabulky italské ligy a na konci sezony 1986–1987 dokonce slavil titul. To už bylo rok poté, co muž s desítkou na zádech dotáhl argentinskou reprezentaci k trofeji na mistrovství světa.

Argentinu možná trochu mohlo mrzet, že se Maradona nenarodil o něco dříve. „V roce 1978 pořádala domácí mistrovství světa, věděla, že se jí rodí skvělý technický hráč, ale tehdy mu bylo teprve 17 let. Tehdejší trenér upřednostňoval silovější typy,“ podotkl dále Hrabě. Nakonec však „La Albiceleste“ zvládli ukořistit triumf i bez nadcházející hvězdy.

Už na začátku 80. let malý velký muž pravidelně ukazoval, že na trávnících běhá nejlepší hráč od dob Brazilce Pelého. Opakovaně pak docházelo na polemiku, jestli dal fotbalu více Maradona, nebo Pelé.

Vždy byl o krok vepředu

V pozdější oficiální anketě FIFA kralovala brazilská ikona, ale mezi fanoušky zvítězil Maradona. „Byl možná spektakulárnější, Argentinci ho vyloženě milovali. Pelé měl podle mě jako fotbalista dost nedokonalostí. Vybavím si, že mnoho přímých kopů poslal do oblak. Maradona ne. Nepamatuji si, že by udělal věc, která by neměla smysl,“ dodal Hrabě.

Přímo na hřišti se s Maradonou v Itálii potkal bývalý fotbalista Luboš Kubík, když hrál v italské Fiorentině. A tak mohl zblízka pozorovat jeho nadpozemské dovednosti. „Vždy byl o krok vepředu. Přestože byl maličký a hrál jen levou nohou, dokázal skvěle předvídat. Už když přijímal balón, věděl přesně, kde má spoluhráče, kde se nachází protihráči. Byl ohromně rychlý a pomáhalo mu, že měl nízko těžiště. A jeho přímé kopy vždy našly cíl,“ zavzpomínal na Diega někdejší reprezentant.

Když Kubík s Fiorentinou přijel za Maradonovy éry do Neapole poprvé, dočkal se nezapomenutelného zážitku. „První minuty zápasu jsme neviděli na deset metrů. Fanoušci kvůli němu bouřili a byla tam taková kouřová clona, že to bylo vlastně nehratelné. Kolikrát jsme ho naháněli ve dvou ve třech lidech, a stejně jsme neměli šanci ho chytnout. Jednoznačně nejlepší fotbalista, proti kterému jsem kdy nastoupil. A nebýt jeho, nikdy by Neapol nevyhrála titul.“

Hýbal národem, jeho smrt je událostí století

Uznávaný hráčský agent Pavel Zíka dlouhou dobu žil v Argentině, a tak dokázal naplno vnímat, co pro jihoamerický stát znamená fotbalista nosící číslo 10 na zádech. „Mimořádný hráč, mimořádný člověk. Legenda, která hýbala celým argentinským národem,“ uvedl v rozhovoru po telefonu na CNN Prima NEWS Zíka.

„Měl jsem to štěstí, že jsem s rodinou strávil osm let v Argentině zrovna v době, kdy Diego zářil v Neapoli. A také jsem byl u toho, když táhl reprezentaci na mistrovství světa 1990, které pro argentinský tým skončilo ve finále. Rovněž jsem zblízka vnímal, když měl Maradona na světovém šampionátu v roce 1994 pozitivní test na doping. Celý národ plakal a doufal, že se zlaté časy opět vrátí,“ pokračoval Zíka.

Podle něj je smrt Maradony optikou argentinského národa nevídanou tragédií. „Pro lidi je to událost století. Fotbal je v Argentině modla. A Diego byl asi nejvýznamnější součástí fotbalové historie. Dovedl tým k titulu mistra světa. Pro Argentince je to silnější o to, že Maradona byl obyčejný kluk z chudinské čtvrtí z předměstí Buenos Aires. I proto byl velkým vzorem,“ zakončil Zíka.

Tagy:
Diego Maradona smrt fotbal sport SSC Neapol Stanislav Hrabě Pavel Zíka