Šílený výkon, skvělá výdrž, ale žádné překvapení. Podívejte se na nové MacBooky od Applu

Apple představil novou řadu MacBooků Pro s extrémně výkonnými čipy M3.

Apple představil novou řadu Macbooků s čipem M3

Dva modely, tři výkonné „mozky“ a žádné překvapení. Technologický gigant Apple představil novou řadu výkonných MacBooků Pro, která se může chlubit zbrusu novými čipy M3. Ty ve srovnání s předchůdci servírují nejen výrazně vyšší výkon, ale také nižší spotřebu – baterie vydrží až 22 hodin. Žádných výraznějších novinek či inovací se ale technologičtí nadšenci nedočkali, což nejspíše zklame nejednoho fanouška zařízení z dílen nakousnutého jablka. Macbooky půjdou do prodeje už příští týden, nejlevnější model začíná na 50 tisících korunách – ovšem s poněkud směšnými 8 GB sdílené paměti. Kdo bude chtít více, pořádně si připlatí.

V halloweensky laděném videu představil šéf společnosti Tim Cook dvojici nových variant MacBooků Pro, a to 14palcový a 16palcový. Menší úhlopříčku nehledejte – zdá se, že v této kategorii už Apple nadobro opustil 13palcové modely s dotykovou lištou. Z hlediska designu jsou nově odhalené přístroje prakticky k nerozeznání od předešlé řady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karlštejn, Hluboká i Praha. Letecký simulátor od Microsoftu ukazuje krásy virtuálního Česka

Zůstalo „ploché“ hliníkové víko (nyní ovšem s anodizovanou vrstvou, na níž se tolik nelepí otisky prstů), rozložení kláves i počet „děr“. Nechybí tedy dvojice portů pro USB-C, čtečka paměťových karet, MagSafe 3 nabíječka či HDMI a port na sluchátka. Určitý posun se uskutečnil u zobrazení – Liquid Retina XDR displej díky svému jasu i podání barev nejspíše nezklame nikoho, kdo pracuje s úpravami fotografií, stříháním videí či tvorbou grafiky.

Nebudeme vás zahlcovat technikáliemi – dle všeho si nikdo nebude příliš stěžovat na výkonnost odhalených přístrojů. Reportéři americké CNN měli možnost vidět 14palcový MacBook Pro s M3 čipem v akci ještě předtím, než došlo k odhalení nových modelů. Výkon ve hrách je mile překvapil – stroj zvládal relativně nový titul Lies of P bez jakýchkoliv problémů i bez zapojené nabíječky. A co víc, i přes výkonově náročné tituly byl sotva slyšet větráček, který chladí „vnitřnosti“ zařízení.

Perfektní je i výdrž baterie. Apple slibuje až 22 hodin bez nutnosti hledat napájecí kabel. Zde ale stojí za upozornění, že náročné hry či aplikace většinou strhnou provozní dobu o celé hodiny dolů.

Během představovacího eventu dávali inženýři najevo, že se Apple bude čím dál méně vyhýbat videohrám, což mohou fanoušci interaktivní zábavy jistě kvitovat s povděkem. Jak ale dodávají reportéři CNN, pro nejnáročnější současné tituly, jako je Baldur’s Gate 3, není od věci spíše sáhnout po výkonnějších variantách MacBooku, tedy modely s čipy M3 Pro a M3 Max.

Problém nastává ve chvíli, kdy se člověk podívá na cenovky a dostupné konfigurace. Nejzákladnější 14palcový model MacBooku Pro s M3 čipem a 512 GB úložištěm začíná na 49 999 korunách. Jde ovšem o varianty s pouhými 8 GB operační paměti, což je u přístroje za takové peníze na pováženou. A kdo chce alespoň dvojnásobek, musí z peněženky vytáhnout dalších několik tisíc korun navíc.

Nejlevnější varianta 16palcového MacBooku Pro s procesorem M3 Pro sice nabídne 18 GB operační paměti a 512 GB úložiště, ale za výrazně bolestivějších 74 990 korun. Naopak nejvýkonnější model s čipem M3 Max vyjde zhruba na 120 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že Apple nepřinesl kromě masivního výkonu a větší výdrže nic nového či zásadního, řada lidí nejspíše počká na zlevnění předešlé řady s M2 čipem a prakticky totožným designem. A příští rok by měl technologický velikán odhalit „lidové“ varianty MacBooků Air, tentokrát ovšem s M3 čipem.

Nejen novinkám od Applu se věnujeme také v technologicko-herním pořadu Enter. Vysíláme ho každou sobotu ve 22:40 a reprízově také každé úterý ve 23:40 na CNN Prima NEWS. Odvysílané epizody najdete na webu CNNPrima.cz. Nejnovější díl můžete zhlédnout níže:

Tagy: