Silné bouřky v Evropě zabíjely. Padaly obří kroupy, voda pohltila město, udeřilo tornádo

Následky silných bouřek v Německu

Bouřky decimovaly Německo i Francii

Po vlně horkého počasí Německo v noci zchladily prudké bouře. Voda zaplavila ulice, domy a přerušila dopravu. Silný vítr ničil střechy, elektrická vedení a lámal stromy. Na dvou místech dokonce udeřilo tornádo, další oblasti zasypaly obří kroupy. Bouře postihly i Francii, kde po úderu bleskem zemřel mladý muž.

Takové nadělení tu nepamatují. Hessenské město Kassel se behem pár minut ocitlo totálně pod vodou. Valila se ulicemi, topila se v ní auta i autobusy, nad kolena se v ní brodilo pár odvážlivců. Před vysokou vodou museli zachraňovat i zvířata. A co nezničila voda, pobily kroupy. Informuje o tom deník Bild.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tachovsko zasáhla intenzivní supercela. Na Domažlicku kvůli bouřkám padaly lampy i stromy

Hasiči vyjížděli ke stovkám zaplavených domů a likvidovali popadané stromy. Lijáky a bouře přerušily na mnoha místech železniční dopravu. U Hamburku nebo Hannoveru zůstali lidé uvězněni ve vlacích a často v nich museli i přečkat noc.

V Kolíně a Waldecku-Frankenbergu se ulicemi zřejmě přehnalo tornádo. Podobně jako den předtím zasáhlo hessenské městečko Rüsselsheim, kde po něm zbyly vyrvané stromy. „Kolem dokola tu nejsou žádné další škody. Právě taková úzká centralizovaná stopa nasvědčuje, že se tu muselo jednat o tornádo,“ uvedl pro stanici Das Erste meteorolog Felix Hüfner.

Proudy vody zaplavily i ulice dolnosaského Braunschweigu. Hasiči tu zachraňovali lidi z utopených aut. Ti, kteří se snažili dostat rychle domů a věřili, že projedou, skončili s vodou v autě.

Francie hlásí jednu oběť

Ne všichni se ale nechali drsným počasím znechutit. Mladý odvážlivec se rozhodl, že mimořádnou hladinu vody v ulicích využije k příjemnému osvěžení, jak ukazují záběry na sociálních sítích. „Já si to tady odložím a jdu si zaplavat,“ hlásil.

Bouřky doznívaly i ve Francii. V Savojských Alpách vyplavily pár kempů a bohužel si vybraly i jednu lidskou oběť. V Gaillardu u švýcarských hranic blesk zabil muže, který šel na parkovišti k autu a otevřel si deštník. Nezachránil ho ani okamžitý zásah lékařů.

Tagy: