Útok při silniční kontrole v Německu: Agresoři zastřelili dva policisty, byli zadrženi

Neznámí pachatelé při silniční kontrole zastřelili dva policisty.

Útok při silniční kontrole v Německu

Dva němečtí policisté byli v podělí brzy ráno zastřeleni při rutinní silniční kontrole v blízkosti města Kusel ve spolkové zemi Porýní-Falc na západě Německa. Policie vychází z toho, že pachatelů bylo několik. V podvečer zadržela dva podezřelé. Jeden z nich je podle agentury DPA policistům známý a má povolení k držení zbraní.

Devětadvacetiletý policista a jeho o pět let mladší kolegyně přišli o život v pondělí kolem 4:20. Krátce předtím informovali dispečink o zastavení podezřelého auta, v jehož kufru našli zastřelenou zvěř. Pak už jen kolegům stačili oznámit: „Oni střílí“. Několikrát vystřelil i policista, jeho kolegyně zbraň vytáhnout nestačila. Jestli strážce zákona střílel do vzduchu nebo některého z podezřelých zranil, není zatím jasné.

Podle DPA je ale pravděpodobné, že oba zemřeli po zásahu do hlavy, protože na sobě měli ochranné vesty, které sahají od boků až po krk. Policistka, která ještě studovala na policejní akademii, byla na místě mrtvá. Její kolega zemřel krátce poté, co na místo dorazily posily a záchranáři. Oba mrtví pocházeli ze západoněmecké spolkové země Sársko.

Pachatelů bylo více

„Vycházíme z toho, že ozbrojených pachatelů bylo více,“ uvedla policie, která už dostala přes 50 tipů od veřejnosti. Dva podezřelé zadržela v podvečer. Prvním je osmatřicetiletý Andreas Johannes Schmitt, který podle informací magazínu Spiegel zhruba 50 kilometrů od místa činu, na němž policie našla jeho doklady, provozuje obchod se zvěřinou a o kousek dál i pekařství.

Totožnost druhého zadrženého, kterému je 32 let, zatím policie nezveřejnila. Oba dostihla v sárském městě Sulzbach. Pátrání po dalších možných pachatelích pokračuje.

Premiérka západoněmecké země Porýní-Falc Malu Dreyerová a ministr vnitra Roger Lewentz vyjádřili hluboký šok. „V myšlenkách jsme s příbuznými. Je to strašlivý zločin. Jsme velmi rozrušení, že dva mladí lidé přišli o život při výkonu služby,“ uvedli v prohlášení, kde oznámili, že na znamení smutku nařídili stažení vlajek na půl žerdi. Lítost vyjádřila i řada dalších politiků.

Tagy: