Silný vítr až do neděle, sněžení, ledovka. Zima přichází, platí výstrahy meteorologů

Pozor na silnicích je třeba dávat nejen na čerstvý, mokrý sníh, ale i na ledovku a poryvy větru. (foto: pickpik.com)

Česko zápasí s první kalamitou

Silný vítr, pravděpodobná tvorba ledovky při mrznoucím dešti, od 1 do 15 cm nového sněhu. Takové počasí nás čeká na konci týdne. Meteorologové vydali výstrahy nejen pro řidiče, aby počítali s komplikacemi v dopravě, ale také například pro ty, kteří by plánovali výlety do přírody. Poryvy větru mohou lámat stromy či větve a nejsou vyloučeny ani menší škody na budovách.

„Od pátku 4. 12. do neděle 6. 12. se bude na většině území republiky s výjimkou západu vyskytovat silný jihovýchodní vítr s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), na horách na severu místy kolem 30 m/s (kolem110 km/h),“ píší meteorologové.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje při poryvech větru před nebezpečím úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Komplikace mohou nastat i v dopravě, například kvůli pádům stromů přes vozovku. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ shrnuje ČHMÚ.

Během čtvrtka i pátku je pak třeba počítat i s ledovkou. Výstraha platí až do páteční půlnoci pro Jihomoravský kraj (Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk), Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín) a také Moravskoslezský kraj.

Může přijít i sněhová kalamita

„Frontální rozhraní, které postupuje od jihu na naše území, přináší hlavně v centrálních částech území sněžení. Předpokládáme, že zde do večera napadne od 2 do 15 cm mokrého sněhu a ojediněle může vzniknout kalamitní situace,“ uvádí ČHMÚ.

Až do čtvrtečních 22:00 výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí pro Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hustopeče, Kuřim, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký kraj (Konice, Litovel, Mohelnice, Prostějov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj (Kroměříž) a také  Moravskoslezský kraj (Bruntál, Rýmařov).

Tagy: