Zvláštní vítání roku 2021: Střety s policií v Praze, jinde nezvyklý klid

V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé na silvestrovský večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. Jinak byly ale letošní oslavy nového roku velmi poklidné. Hasiči a záchranáři měli oproti jiným letům podstatně méně práce.

Demonstrace začaly kolem 19:00. V Praze se v horní části Václavského náměstí sešlo několik desítek lidí, policie jejich počet po asi půlhodině konání akce odhadla na zhruba 80.

Protestující provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky a neudržovali předepsané rozestupy.

Policisté nedlouho po zahájení demonstrace podle mluvčí Violety Siřišťové zasáhli proti dvěma účastníkům, kteří neuposlechli jejich výzvy a byli na policisty vulgární. Jeden z protestujících při zásahu skončil na zemi.

V Brně na náměstí Svobody bylo v době začátku demonstrace, tedy kolem 19:00, minimum lidí. Městská část Brno-střed podle její mluvčí Kateřiny Dobešové žádnou demonstraci neměla nahlášenou. Protestující se svolávali přes sociální sítě. Na náměstí ale zůstal klid, stejně jako v širším centru Brna.

Další protesty se konaly třeba v Ostravě, kde policie asi 30 minut po začátku demonstrace hlásila dvě desítky účastníků, stejně jako v Olomouci. Krátce po 20. hodině policie oznámila, že v Ostravě a Jihlavě protesty skončily a v Olomouci se lidé rozcházejí. Na další místa se podle ní demonstranti nedostavili.

Právo demonstrací vláda kvůli šíření koronaviru svým nařízením omezila. Na protestech nesmí být více než 100 lidí a musí být ve skupinkách maximálně po 20 účastnících. Mezi skupinkami se musí udržovat rozestupy alespoň dva metry a všichni účastníci demonstrace musí mít roušku.

Záchranný kamion Golem nebyl potřeba

Příchod nového roku byl až na dění na Václavském náměstí v Praze mimořádně klidný. Hasiči v průběhu noci evidovali deset požárů souvisejících se silvestrovskými oslavami, záchranáři měli zhruba do jedné hodiny ranní osm výjezdů, úraz způsobený zábavní pyrotechnikou řešili jeden. V záchranářském kamionu Golem, který jako každý rok stál na Václavském náměstí, neošetřili ani jednoho pacienta.

„Do 00:19 hodin evidujeme deset požárů v souvislosti s oslavami silvestra. Od půlnoci jsou to čtyři požáry, většinou dohořívající zbytky pyrotechniky a křoví,“ uvedli v noci hasiči na Twitteru. První výjezd roku 2021 měla stanice na Chodově, která vyjížděla čtyři minuty po půlnoci k požáru živého plotu v Plenčíkově ulici.

Záchranná služba uvedla, že letos nemusela velkokapacitní Golem určený například pro hromadná neštěstí vůbec využít, proto ho po půlnoci začala balit. Posilové posádky nicméně zůstávaly v provozu po celou noc.

Tagy: