Lockdown se blíží, ve hře je zákaz vycházení. Vláda jednala do noci, situace je vážná

Tisková konference po jednání vlády

Vláda přitvrdí kvůli koronaviru. Ve hře je omezení pohybu i služeb

Situace kolem šíření koronaviru je v Česku natolik vážná, že i v pozdních večerních hodinách jednala vláda. Schůze skončila ve 23:00. Podle informací CNN Prima NEWS kabinet připravuje razantní omezení pohybu, stejně jako tomu bylo na jaře. Dále by mělo dojít k uzavření obchodů a služeb.

Ačkoliv má kabinet Andreje Babiše (ANO) oficiální jednání naplánováno až na středu ráno, ministři jednali už v úterý ve večerních hodinách. Nemohli se ale shodnout na postupu, jak docílit toho, aby lidé začali vládní opatření dodržovat.

Podle informací CNN Prima NEWS byla diskuze bouřlivá a jejím výsledkem má být, že dojde k vyhlášení omezení pohybu osob, jako tomu bylo na jaře. Vše bude ale oficiálně oznámeno až na středeční tiskové konferenci, která je ohlášena na 9:30.

Lidé na jaře mohli prakticky pouze do práce, nakoupit potraviny a domů. Zákaz volného pohybu se nevztahoval právě na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Zavření obchodů a služeb

Podle dřívějších informací by měla vláda ve středu ráno oznámit i uzavření obchodů a služeb.

Už během úterního odpoledne ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve Sněmovně přiznal, že současná opatření proti koronaviru nestačí a nejsou dostatečně účinná. Prozradil, že vláda přitvrdí.

Je podle něj primárně potřeba snížit reprodukční číslo R na hodnotu 0,8. To se nyní pohybuje mezi 1,37 až 1,47. Pokud se to nepodaří, kapacity nemocnic i zdravotnického personálu se vyčerpají do 11. listopadu.

V Česku přibylo do úterní 18. hodiny 6 814 nových případů nákazy koronavirem. Jedná se o dosud nejvyšší průběžné číslo od vypuknutí pandemie.

Tagy: