Skandál britského ministra zdravotnictví: Líbal se s poradkyní a porušil opatření

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, kterého bulvární deník přistihl, jak líbá a objímá svoji blízkou spolupracovnici, se dnes omluvil za nedodržení pravidla bezpečného odstupu. Informovala o tom agentura Reuters.

„Přijímám, že jsem porušil pravidlo ohledně dodržování odstupu, zklamal jsem lidi a moc mě to mrzí,“ uvedl v pátek Hancock. Dodal, že se i nadále bude soustředit na to, aby pomohl vyvést Británii z pandemie covidu. Uvedl také, že by ocenil, kdyby v této osobní záležitosti bylo respektováno jeho soukromí.

Záběr z bezpečnostní kamery v Hancockově pracovně, na němž ministr líbá a tiskne k sobě svoji poradkyni Ginu Coladangelovou, zveřejnil na titulní stránce bulvární list The Sun. Snímek byl pořízen minulý měsíc.

Gina Coladangelová se na ministerstvo zdravotnictví dostala loni v září. BBC uvádí, že jí práce pro resort zabere 15 až 20 dní v roce, má za ni nárok na plat 15 000 liber (asi 444 930 korun).

Opozice žádá okamžitou rezignaci

Podle opozičních labouristů by měl premiér Boris Johnson ministra Hancocka kvůli jeho mimomanželskému poměru z vlády vyhodit. Vysoce postavená členka této strany Annaliese Doddsová řekla, že „pokud Hancock má tajně vztah se svojí poradkyní, kterou osobně jmenoval do funkce placené z peněz daňových poplatníků, jde o očividné zneužití moci a jasný střet zájmů“.

V Anglii se přátelé, kteří spolu nežijí v jedné domácnosti, mohou v současné fázi pandemie covidu objímat po „osobním zvážení“, ale úřady doporučují, aby byli opatrní.

Tagy: