Antisemitismus v Plzni. Židé chtějí zabít Ježíše, hlásaly plakáty na prodejně kebabu

Majitel kebabu vyvěsil antisemitské plakáty.

Prodavač kebabu v Plzni si do výlohy vyvěsil protižidovské nápis

Znepokojující nápisy otřásly celou Plzní. Provozovatel místního kebabu totiž za výlohu restaurace vyvěsil protižidovské vzkazy. Ty měla už během středečního odpoledne zabavit policie. Majitel restaurace Müjdat Keskin si ale nemyslí, že by se dopustil nějak závažného činu, uvedl pro CNN Prima NEWS. Takové projevy zejména v době, kdy se válčí v Izraeli, ostře zkritizoval předseda pražské židovské obce. A na možné riziko upozornili i čeští politici.

„Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z toho důvodu je Bůh proklel. Tito Židé jsou těmi, kdo čistou Pannu Marii, chválenou Bohem, nazývají necudnou. Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ stálo na barevných čtvrtkách ve výloze plzeňského kebabu.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáhala Palestincům, přesto ji unesli teroristé. Bylo to peklo, líčí osvobozená Izraelka

Fotografii mezi prvními zveřejnila na sociální síti X plzeňská judaistka Věra Tydlitátová: „Považuji to za závažné zjištění a určitě bych to nepodceňovala. Znepokojující je i to, že se nedaleko nachází Stará židovská synagoga,“ napsala k příspěvku a dodala, že by si zasloužil krach svého podniku. I další uživatelé jsou stejného názoru a vyzvali k bojkotu.

O případu byla informovaná i Policie České republiky a do provozovny kebabu měla ve středu zavítat policejní hlídka, která nechala plakáty sundat a odnesla si je na služebnu. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob,“ potvrdila policejní mluvčí Dagmar Brožová pro CNN Prima NEWS s tím, že více se k případu v tuto chvíli vyjadřovat nebude.

Podle osloveného advokáta Jana Černého hrozí pachateli za spáchání tohoto trestního činu až dva roky odnětí svobody.

Majitel kebabu kauze nerozumí

Provozovatel podniku Müjdat Keskin, který pochází z Istanbulu a v České republice žije už přes deset let, ale rozhořčení místních nerozumí: „Nedělám nic špatného. Izrael bombarduje lidi a v Pásmu Gazy zemřelo přes šest tisíc lidí,“ uvedl s tím, že to Izraelci jsou těmi špatnými.

„Do této doby měl náš kebab hodnocení pět hvězdiček, teď ale začaly přibývat negativní recenze, zkazilo nám to pověst,“ sdělil Keskin. Jeho cílem je prý českému lidu přiblížit islám. Proto také tiskne texty z koránu, které mají ukázat, že Alláh je dobrý, jelikož v Česku podle něj islám často vnímáme negativně.

Plakáty ale rozčílily židovskou obec: „Nevím, o co se jedná, ale je to plné nenávisti. V podstatě podporuje vrahy,“ uvedl předseda Židovské obce v Praze František Bányai pro CNN Prima NEWS.

Česko je ve střehu

A k případu se vyjádřili i čeští politici, kteří upozorňují, že je potřeba nebrat situaci na lehkou váhu. „Že si někdo něco takového vylepí na sklo, pak může pokračovat mnohem horším způsobem, takže já jsem pro, aby policie v tomto případě velmi razantně zasáhla,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu Patrik Nacher (nestr. za ANO).

„Sledujeme to, vyhodnocujeme, zprávy tajných služeb jsou velmi podrobné, ale zatím nevidíme znaky, že by se jednalo o nějaký masový jev,“ dodal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Policisté dále hlídají všechny rizikové cíle možného útoku – především to jsou židovské památky. Stupeň ohrožení terorismem se u nás ale nezvýšil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Antisemitismus nikdy nezmizel. „Od řeky k moři“ je jen jiné „Židi do plynu“, říká expert

Tagy:
Izrael Plzeň Pásmo Gazy Česko kebab Policie České republiky Věra Tydlitátová