Skandál v polském parlamentu: Poslanec uhasil přístrojem židovský svícen

Polský poslanec Grzegorz Braun uhasil menoru.

Skandál v polském parlamentu

Poslanec polské ultrapravicové strany Konfederacja (Konfederace) Grzegorz Braun v úterý v předsálí Sejmu, dolní komory parlamentu, hasicím přístrojem uhasil menoru, svícen, který je symbolem judaismu. Stalo se to v době, kdy se v Sejmu odehrává debata před hlasováním o vyslovení důvěry vládě Donalda Tuska, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Novináři informující o úterním dění v Sejmu natočili, jak Braun pomocí hasicího přístroje zhasl menoru stojící poblíž vánočního stromku. Přímo do obličeje také práškem zasáhl ženu, která se mu snažila zabránit v tom, aby přístroj používal, informují polská média. Halu zahalil oblak hasicího prostředku, který se usadil Braunovi na oblečení. „Skandál“ nebo „Pane poslanče, jak se můžete takhle chovat?“, znělo na poslancovu adresu. Členové parlamentní ochranky přihlížející žádali, aby se rozešli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Morawiecki poslance nepřesvědčil, jeho vláda důvěru nedostala. Premiérem bude Tusk

Braun řekl, že se za své chování nestydí. Později od řečnického pultu prohlásil, že „není možné, aby se v polském Sejmu odehrávaly akty talmudického kultu“.

Příhodu označil předseda Sejmu Szymon Holownia za „skandální věc“ na parlamentní půdě. Vedení dolní komory parlamentu Brauna vyloučilo ze současné schůze a rozhodlo, že na tři měsíce přijde o polovinu poslaneckého platu. Kvůli jeho chování se vedení Sejmu obrátí na prokuraturu.

„Ostuda. Toto právě udělal polský poslanec. Pár minut poté, co jsme tam oslavili (židovský svátek) chanuku,“ napsal na sociální síti X izraelský velvyslanec v Polsku Jaakov Livne, který sdílel video z incidentu.

Kardinál Grzegorz Ryś, předseda výboru pro dialog s judaismem polské biskupské konference, vzkázal, že se za Braunovo chování stydí. „Omlouvám se celé židovské komunitě v Polsku,“ uvedl.

Braun byl před rokem 1989 členem polského protikomunistického odporu, působil například v Polsko-československé solidaritě. V minulosti neúspěšně kandidoval na polského prezidenta, poslancem Sejmu se stal v roce 2019, letos v říjnu mandát obhájil.

Patří k zastáncům naprostého zákazu potratů nebo umělého oplodnění metodou in vitro. Je stoupencem trestu smrti, monarchie a kritikem demokratického zřízení. V minulosti podpořil nápad formálně prohlásit Ježíše Krista polským králem. V době šíření covidu podporoval teorie, že pandemie neexistuje a že si ji vymysleli politici a mainstreamová média. Podle agentury AP Braun také tvrdil, že existuje spiknutí s cílem přeměnit Polsko na „židovský stát“.

Tagy:
Polsko Ježíš Kristus svícen parlament Sejm Donald Tusk Grzegorz Braun Szymon Hołownia Grzegorz Ryś