Skladatel Karel Svoboda si vzal život před 15 lety. Vendula přiblížila, co za tím bylo

Karel Svoboda s Karlem Gottem na snímku z roku 2005

TOP STAR magazín 2017 (05) - Bleskovky 1 - Karel Svoboda

Před patnácti lety, 28. ledna 2007, nalezla Vendula Svobodová, nyní Pizingerová, svého manžela, hudebního skladatele Karla Svobodu na zahradě domu s prostřelenou hlavou. Přestože policie případ uzavřela jako sebevraždu, někteří kolegové z hudební branže této verzi dodnes nevěří. Jak to s odstupem let vidí Vendula, která známému hitmakerovi byla nejblíže?

Ta zpráva tehdy šokovala českou hudební scénu. Karel Svoboda měl na kontě řadu nesmrtelných hitů, které znali i lidé i v zahraničí, několik úspěšných muzikálů a svou hudbou doprovodil i řadu filmů. Byl finančně zajištěný, slavný, měl rodinu, malého syna Jakuba, milující o 34 let mladší ženu.

Nikdo proto nerozuměl tomu, co ho mohlo vést k tomu, že to všechno dobrovolně a navždy opustil. Dopis na rozloučenou se nikdy nenašel. Skladatel navíc měsíc před smrtí podstoupil operaci srdce, která dobře dopadla, a měl spoustu plánů do budoucna. I proto se nevyhnutelně objevily spekulace, zda si skutečně sáhl na život sám.

„Znali jsme se od mládí, spoustu let jsme byli i sousedé. Nevěřím, že se zastřelil. Vždyť on byl estét. Pokud by se chtěl zabít, tak napíše krásný dopis, který bude vyšperkovávat alespoň tři dny. Vezme si sametové sako, bílý šál, sedne si do křesla, všechno pečlivě naaranžuje. A rozhodně se nepicne před barákem někde v louži. Tohle mi prostě nikdy nevymluví,“ míní například František Ringo Čech.

Skrýval vážnou nemoc?

Podobný názor má i zpěvačka Marcela Holanová, pro kterou hudební mág napsal hit Čau lásko, jenž nazpívala s Karlem Gottem. „Pokud by se chtěl Karel Svoboda zabít, udělal by to s abnormální noblesou. Byl by oblečený ve smokingu, seděl by u klavíru. Tohle mně k němu vůbec nesedí,“ přemítá zpěvačka.

Vdova po skladateli však ví své. Karel Svoboda prý bojoval s bipolární poruchou, tedy se závažným duševním onemocněním, při kterém dochází k extrémním výkyvům nálady a psychické pohody. Léčit se ale odmítal.

„Znala jsem Karlovy depresivní stavy, manické fáze nemoci i poruchy příjmu potravy. Podle názoru odborníků to byl stav na hospitalizaci. Karel ale systematickou pomoc odmítal. Řešil své problémy antidepresivy, která občas kombinoval s alkoholem. Delší čas jsem se bála, že se něco stane,“ přiznala později Vendula Pizingerová v pořadu 13. komnata.

Svoboda se těžko vyrovnával se smrtí své první manželky Hany, která v roce 1993 podlehla rakovině. V pouhých pěti letech zemřela na leukémii také jeho dcera Klára, kterou měl právě se svou druhou ženou. Jak se svěřoval, občas míval pocit, že mu okolí nedokáže odpustit jeho vydřený úspěch a že má kolem sebe spoustu závistivců.

Tagy: