Laco Déczi se pustil do svých bývalých kolegů. Jak říkal Felixovi Slováčkovi?

Laco Déczi

Laco Déczi o vztahu se Svobodou

Jazzový trumpetista Laco Déczi v pořadu 7 pádů Honzy Dědka zavzpomínal na své působení v Tanečním orchestru Československého rozhlasu, jehož byl v sedmdesátých letech součástí. Americký muzikant slovenského původu nešetřil ostrými slovy na adresu hudebníků Felixe Slováčka a Karla Svobody.

Laco Déczi nejdříve řekl svůj názor na Felixe Slováčka. „Nevím, jestli byl osobnost. Moc k nám nezapadl. Příliš jsme ho nebrali. Skončilo to tak, že mu všichni říkali Vivaldi. Divil se tomu. Říkali jsme mu, ať se podívá do zrcadla, že to nejsou oči, to jsou ‚vivaldi‘,“ vyprávěl Déczi s tím, že do orchestru nebylo jednoduché zapadnout.

„Vždycky, když přijede, si mě bere do huby. Nevím, jestli se potřebuje více zviditelnit skrz mě. Když se potkáme, bavíme se normálně. On potom odejde a začne mluvit takové věci. Nechápu ho. Je to asi jeho způsob humoru,“ reagoval Slováček později ve vysílání CNN Prima NEWS.

Třiaosmdesátiletý trumpetista si v pořadu 7 pádů Honzy Dědka rovněž rýpnul do již zesnulého skladatele Karla Svobody, se kterým také hrával „On se rád seznamoval s lidmi na špici. Znal se s jedním bolševickým fotografem, který si bral Štrougalovu (dlouholetý československý premiér během totality, pozn. red.) dceru. A Karla na tu svatbu pozvali. On pak další den vyprávěl, jak bylo. Podával to v duchu, jak daleko to dotáhl. Dědek Krýzl na něj koukal a řekl: ‚Kdyby ses narodil o chvilku dřív, stihl bys i Heydrichovu svatbu,'“ řekl Déczi.

Světově proslulý jazzový trumpetista je známý tím, že si ve veřejném prostoru příliš nebere servítky. Od roku 1986 žije v USA, kam emigroval přes západní Německo.

Ve státech vystupuje zpravidla v New Yorku a okolí. Hrával s mnoha skvělými jazzovými muzikanty, například s Elvinem Jonesem, Billem Watrousem nebo Juniorem Cookem. Do Česka, kde žil od roku 1962 až do emigrace, se pravidelně vrací.

Tagy: