Tři roky od ničivého tornáda: Vesnice se za tu dobu změnily, jak po letech žijí místní?

Následky tornáda

Tři roky od ničivého tornáda

V pondělí uplynuly přesně tři roky od ničivého tornáda na jižní Moravě. Přihnalo se nečekaně večer, prošlo úsekem dlouhým 26 kilometrů a přineslo zkázu. Zpustošilo sedm obcí, pět lidí zabilo, stovky zranilo. Vesnice už jsou z velké části opravené. Vzpomínky na katastrofu ale zůstaly.

O velkém štěstí mluvil před třemi roky obyvatel Hrušek Jozef Nešpor, když ho na hlavě zranila křídlice letící ze střechy. Tornádo se výrazně podepsalo na jeho zdraví a poničilo nejenom jeho dům, ale i obydlí dcery a syna. S odklízením trosek tenkrát rodině hodně pomohli dobrovolníci a vojáci.

ČTĚTE TAKÉ: Turisté v Řecku odpalovali ohňostroj z paluby soukromé jachty. Zapálili ostrov a utekli

V současnosti už rozsah škod a děsivé následky tornáda na domě ani zahradě nelze poznat. Mezi záhonky tráví Jozef Nešpor se svou partnerkou Zdenkou nejvíc času a vzpomínky na řádění přírodního živlu postupně blednou. „Dnes si už z toho dělám srandu. Spávali jsme pod igelitem, aby na nás nepršelo. Tehdy k sobě byli lidé vstřícnější, teď už je to zpátky ve starých kolejích. Každý se dívá jen na to svoje,“ řekl Nešpor pro CNN Prima NEWS.

„Ráda se o tom bavím, když někam přijedu. Jakmile lidé zjistí, odkud jsem, ptají se na tornádo. Jinak o tom už nemluvím,“ sdělila Nešporova partnerka Zdenka Šnajdrová.

Den po výročí tornáda, 25. června oslaví Jozef Nešpor narozeniny. Při rodinné hostině se svými blízkými určitě přijde řeč na to, co se v osudný červnový den stalo. Samotný oslavenec si k 69 narozeninám přeje jedno jediné: „Ať už se to nestane. Už té hrůzy stačilo a nepřál bych to nikomu na světě. Člověk se dokáže bavit i jinak než opravováním baráku.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

Tagy: