Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

V Německu udeřila extrémně silná bouře.

Tornádo v Německu

Silné bouřky se v úterý večer přehnaly přes Braniborsko a Sasko v Německu a způsobily rozsáhlé škody. Očití svědci dokonce hovořili o tornádu v Sasku. Bouřky trvaly většinou méně než půl hodiny, ale zpustošily celé vesnice, píše německý deník Bild.

Jednou z nejvíce zasažených oblastí bylo saské město Gröditz. Podle očitých svědků se v městečku v okrese Míšeň dokonce vyskytlo tornádo. Zkáza ve městě a jeho okolí je značná, píše německý deník Bild.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český fotbalový dům v Lipsku zasáhl orkán. Rozmetal venkovní vybavení, ukazují záběry

Sbor dobrovolných hasičů v Gröditzu oznámil, že 150 jeho členů je v nepřetržitém nasazení. V obci byly těžce poškozeny budovy i auta. K devastaci došlo během pouhých 20 minut.

Wir sind derzeit mit ca. 150 Einsatzkräften von Feuerwehren, Polizei, THW usw. in Gröditz unterwegs und arbeiten die...

Posted by Freiwillige Feuerwehr Gröditz on Tuesday, June 18, 2024

V Durynsku zas bouřky doprovodilo silné krupobití. Silnice v okrese Hildburghausen byla zcela pokryta kroupami o velikosti golfových míčků, které poškodily řadu automobilů a střech. Podle policie však nikdo nebyl zraněn.

Počasí ovlivnilo také fotbalové EURO. Z preventivních důvodů byly uzavřeny fan zóny v Dortmundu a Lipsku

Podle listu Fuldaer Zeitung bouřka během několika minut zpustošila i obec Kirtorf-Arnshain v hesenském okrese Vogelsberg. Zdejší obyvatelé také hovoří o tornádu.

V Hesensku byly poškozeny zhruba tři desítky domů. V Lužici vichr lámal stromy, jeden z nich spadl na projíždějící auto, jehož řidič utrpěl vážné zranění. V Chotěbuzi po zásahu bleskem vzplál dům, požár se ovšem obešel bez zraněných.

Německá bouře ovlivnila i sever Čech. Slábnoucí supercela totiž zasáhla Ústecko a Děčínsko. „I když bouře již slábne, vydali jsme pro tuto oblast krátkodobou výstrahu před pozorovaným jevem,“ napsal v úterý odpoledne na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

Silné bouřky se navíc mohou v Německu vyskytnout i ve středu a ve čtvrtek. Meteorologové varovali před silnými bouřkami s krupobitím, vichřicí a přívalovým deštěm.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní teploty komplikují životy i některým pracovníkům

Tagy: