Skončil dřív než začal. Kontroverzní kouč se loučí s NHL, po hráčích požadoval fotky

Kanadský hokejový trenér Mike Babcock po zhruba čtvrtroce končí v týmu NHL Columbus Blue Jackets. Tým přitom nevedl v jediném zápase. Odchod z klubu kouč hlásí po vypuknutí aféry, podle níž měl po hráčích vyžadovat k nahlédnutí jejich rodinné fotografie. Babcock věc bagatelizoval a hájil se, že chtěl pouze blíže poznat své svěřence. Nejedná se však o jediný škraloup jinak veleúspěšného trenéra.

Rozhodnutí o ukončení spolupráce prý bylo vzájemné, tedy trenérovo i klubu. „Po zamyšlení se ukázalo, že pokračovat jako hlavní kouč Columbusu Blue Jackets by bylo příliš rušivé,“ prohlásil ke svému odchodu Babcock. Ačkoliv jsem zklamán, že jsem nedostal příležitost pokračovat v práci, kterou jsme začali, tak vím, že pro organizaci je nejlepším řešením, abych nyní odstoupil,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neobvyklý zážitek. Hokejový zápas zastavil déšť.

„Tohle bylo těžké rozhodnutí pro všechny, ale cítíme za nutné zajistit, aby pozornost zůstala na hráčích, týmu a nadcházející sezoně,“ reagoval na konec Babcocka generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekalainen. Klub kanadskému trenérovi následně poděkoval za „tvrdou práci a profesionalitu“.

Klub ze státu Ohio vydal celé prohlášení na svém webu. Babcock se přitom týmu, který ve své relativně krátké historii platí spíše za otloukánka ligy, ujal teprve před zhruba třemi měsíci po konci uplynulé sezony. Neodkoučoval tak jediný zápas.

Vaz mu podle všeho zlomila kauza, podle níž měl po hráčích vyžadovat jejich rodinné fotky. Snímky pak měl ukazovat ostatním členům týmu. Obvinil ho z toho bývalý hráč NHL Paul Bissonnette ve svém podcastu.

Sám Babcock k tomu řekl, že za jeho aktivitou stála pouze snaha svěřence lépe poznat. Postavil se za něj například i kapitán Blue Jackets Boone Jenner. Ten měl kanadskému trenérovi podle svých slov ukázat fotografie své rodiny během společné večeře, přičemž Babcock mu měl na oplátku na mobilu ukázat své snímky s nejbližšími. Kauzou se nicméně začala zabývat hráčská asociace NHLPA.

Šikana i nadávky

Pro Babcocka jde navíc o další škraloup. Ještě před pár lety byl považován za jednoho z nejlepších trenérů v Severní Americe. V roce 2008 vyhrál Stanley Cup s týmem Detroit Red Wings. Předtím trénoval v Anaheimu a před Columbusem vedl necelých pět sezon Toronto Maple Leafs.

Tým z kanadského velkoměsta ovšem opustil poté, co vyšla na povrch závažná obvinění. Bývalý hokejový obránce Mike Commodore Babcocka obvinil, že mu vždy, když se potkali v jednom klubu, házel klacky pod nohy a záměrně jej nenechal hrát. Prý tak činil jak v Anaheimu, tak později v Detroitu. Někdejší hráč navíc tvrdil, že mu Babcock sprostě nadával. Kouč tato obvinění odmítal. Za nedostatečným vytížením obránce prý stál fakt, že v týmu byli v dané době lepší hráči.

Z urážek a šikany pak Babcocka obvinil i švédský útočník Johan Franzén, jeden z členů úspěšné dynastie v Detroitu. Tvrdil, že mu kanadský trenér pravidelně vulgárně nadával. To dosvědčil i legendární americký obránce Chris Chelios. Když kauza vyšla na povrch, hovořilo se o tom jako o hokejovém „MeToo“.

V Torontu měl navíc Babcock ponížit talentovaného Mitchella Marnera během jeho prvního roku u týmu. Trenér prý mladému útočníkovi dál za úkol, aby ohodnotil pracovní morálku svých spoluhráčů. Toto hodnocení následně ukázal celému týmu.

Na mezinárodní scéně Babcock dvakrát vedl národní tým Kanady na olympijských hrách, konkrétně v kanadském Vancouveru v roce 2010 a v ruském Soči 2014. V obou případech z toho byly zlaté medaile. Stejně tak coby hlavní kouč trénoval národní tým na Světovém poháru v roce 2016. I tenkrát z toho bylo prvenství.

Tagy:
Olympijské hry NHL trenér hokej sport Detroit Red Wings Toronto Maple Leafs Columbus Blue Jackets Vancouver Canucks Anaheim Ducks Mike Babcock