Skopeček: Havlíček kritizuje obnovitelné zdroje, byznys svého šéfa Babiše? Absurdní

Jan Skopeček

360° 7.1.2022 21:15

Karel Havlíček kritizuje obnovitelné zdroje, i když je hnutí ANO dříve bránilo jako „penězovod“ expremiéra a šéfa partaje Andreje Babiše. Taková slova volil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) v pátečním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Pan Havlíček kritizuje obnovitelné zdroje. Přitom všichni víme, že Andrej Babiš saje podporu biopaliv a hnutí ANO dříve biopaliva velmi bránilo, aby se mu (Babišovi) nezavřely penězovody do Agrofertu. Je úžasné, jak dokáže hnutí ANO otáčet,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Skopeček.

Havlíček v pořadu tvrdil, že nová vláda má evropský Green Deal uveden jako příležitost. „Já ho ale chápu, že je to také hrozba,“ řekl Havlíček. Skopeček reagoval slovy, že i „sám Babiš Green Deal odsouhlasil, i když to bude znamenat další růst cen“.

Podle bývalého ministra je programové prohlášení vlády premiéra Petra Fialy (ODS) velmi obecné. Kritizoval například pomoc lidem postiženým energetickou krizí. Vládními poslanci navržený příspěvek na bydlení a okamžitá pomoc prý nejsou dostatečné. „Dotkne se to relativně malého vzorku obyvatel a do energetických problémů se dostane 85 procent domácností,“ řekl.

Následně Havlíček dodal, že za správnou by považoval cestu, kterou navrhlo jeho hnutí ANO. „Odpuštění plateb za obnovitelné zdroje a snížení DPH. Dotklo by se to prakticky všech. Je to jednoduché, rychlé a bezproblémové,“ měl jasno.

Kovářová: První etapa důchodové reformy bude v roce 2023

Další místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) ve vysílání CNN Prima NEWS zmínila, že základním cílem nové vlády i podle programového prohlášení je zajistit, aby už nedocházelo k tak vysokým schodkům státního rozpočtu jako doposud. „Vláda ho musí snižovat rozumným způsobem,“ řekla Kovářová. Zároveň si je vědoma i efektu stárnutí populace, na druhou stranu však slibuje, že v roce 2023 bude hotová první etapa tolik kýžené důchodové reformy.

K programovému prohlášení pak byl velmi kritický další opoziční politik Tomio Okamura (SPD). Podle něj je „až děsivé“. Vadila mu například pasáž o růstu cen energií. „Vláda přiznala, že budou růst ceny energií. Představoval bych si větu, že ‚bude bojovat proti tomu‘, ale vy (vládní koalice) přímo připouštíte, aby byl růst cen plynulý, ne skokový,“ vytkl Okamura s dovětkem, že se tak činí na základě „diktátu Evropské unie“.

Jeho argumenty ovšem Skopeček označil za „změť polopravd a lží“. „Vláda přinesla programové prohlášení, které je cestou, jakým směrem Českou republiku směřovat. Chceme být otevření a transparentní, aby lidi viděli, co je naším cílem. Jsem rád, že tam je důraz na udržitelné veřejné finance,“ dodal Skopeček. Sám zároveň zmínil, že plán považuje za velmi konkrétní.

Tagy: