
Lahůdky od rodinných řeznictví
Mnoho zákazníků nedá dopustit na malá rodinná řeznictví, i když si musí připlatit. Kromě tradičních výrobků lákají zákazníky i speciality, za kterými jezdí i desítky kilometrů.
Rodinné řeznictví ve Zdíkově u Vimperka má více než stoletou tradici. Jeho novodobá historie se ale začala psát před čtyřiatřiceti lety. „Našla jsem rodinné fotografie s tou řeznickou firmou. Tak mě napadlo, že bychom to obnovili,“ uvedla pro CNN Prima NEWS majitelka firmy Marcela Ratajová.
ČTĚTE TAKÉ: Samosběrem česneku se dají ušetřit i stovky korun. Kam na něj vyrazit?
Klobásy na gril nebo špekáčky si vyrábějí sami. Jejich produkty jsou známé v širokém okolí. V jejich udírně se během jednoho týdne vyudí až sto padesát kilo špekáčků. „Nepřidáváme tam žádné vylepšováky ani něco, co by bylo na úkor kvality, aby se třeba ta cena snížila,“ vysvětlil spolumajitel Jan Rataj.
Nižší náklady na provoz i zaměstnance umožňují nabízet zákazníkům i obědy. Na řízku se salátem, vepřových výpečcích nebo třeba kuřecím stehnu si tu pochutnáte za devadesát devět korun.
Vyhlášené škvarky si objednávají prezidenti
Podobné to je v dalším rodinném řeznictví na okraji Zlína. Rodina majitele se tomuto oboru věnuje už osmdesát let. Zákazníci sem chodí samozřejmě na maso i uzeniny, největšími lákadly jsou ale místní škvarky, tlačenka a klobása. „V supermarketu nic tak dobrého není,“ popsala důvody své návštěvy jedna ze zákaznic.
„Třeba naše tlačenka jezdila svého času až do Chelsea, má ji rád Petr Čech. Škvarky si pravidelně objednává prezidentská kancelář, nejvíc asi pan Klaus,“ zmínil majitel řeznictví Leoš Novák mimo jiné jméno bývalého prezidenta.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poznáte smrtelně jedovaté houby? Nebezpečné jsou i některé druhy hřibů či bedel