Šlachta: Jsem z Piráta zděšen. Ať si doplní vzdělání o fungování EU, kontroval Lipavský

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta ve speciální diskusi na CNN Prima NEWS

Speciál 360°: Hlas lidu 29.9.2021

Pirátský poslanec Jan Lipavský se v předvolební debatě na CNN Prima NEWS názorově střetl s lídrem hnutí Přísaha Robertem Šlachtou ohledně toho, zda má být zachováno v Evropské radě právo veta jednotlivých států. Důvodem je ovlivňování migrační a bezpečnostní politiky Unie.

„Nejde pouze o migraci a bezpečnostní záležitosti. Jestli máme zastavit odtok velkého množství finančních prostředků, tak se musí upravit způsob regulace daně. Jednoho dne bude třeba většinově přehlasovat státy jako Lucembursko či Kypr,“ argumentoval Lipavský, proč by podpořil většinové hlasování namísto veta jednotlivých států.

To se však nelíbilo lídrovi Přísahy. „Jsem zděšen z toho, co říká pan Lipavský. Každá země musí mít právo, aby se vyjádřila. Pro nás žádné většinové hlasování. Každá země musí dostat hlas,“ stál si za svým Šlachta.

Lipavský jej však opravil. „Pánové by si měli doplnit vzdělání. Dnes se řada otázek kvalifikovanou řadou hlasuje, bavíme se o okruhu. Není to dramatická debata. Jestli má EU fungovat jako celek, tak bychom se měli o tom umět bavit,“ opravil lídra Přísahy. V Unii se totiž hlasuje o tématech různorodě.

Šlachta míní, že u těchto otázek není možné o právo veta přijít. „U zásadních otázek bychom měli chránit naši republiku,“ hrál na nacionalistickou strunu voličů.

Tagy: