Pirát Lipavský: Od Orbána bychom se měli co nejvíc distancovat. Ničí média

Jan Lipavský

Speciál 360°: Hlas lidu 29.9.2021

Od maďarského premiéra Viktora Orbána bychom se měli politicky distancovat, řekl v předvolební debatě na CNN Prima NEWS pirátský poslanec Jan Lipavský v souvislosti s jeho návštěvou v Česku. Mimo jiné i kvůli nevpuštění některých zahraničních novinářů na středeční tiskovou konferenci. Hovořil také o „tahání Orbánových způsobů do Česka“. Narážel tím na utiskování menšin či ovládání médií.

„Měli bychom se od Orbána politicky distancovat. Pět let vládne v nouzovém stavu a ničí média. Teď došlo také k vyhoštění novinářů z tiskové konference. Na seznamu byla červená jména novinářů a mluvíme o člověku z Le Monde, což je prestižní francouzské médium. Nebude to náhoda. Je to o tom, jak buduje Maďarsko. Do České republiky tahá tyhle způsoby,“ řekl Pirát.

Politička ODS Jana Černochová však Orbána chválila za jeho řešení migrační krize v roce 2015. „Situace v roce 2015 vyžadovala nějaké rychlé řešení. Plot se mi jevil a jeví jako smysluplný. Osvědčilo se to i ve Španělsku. Myslím, že bychom jako čeští politici měli hodnotit české politiky. Kdybych byla maďarská občanka, asi by nebyl můj favorit,“ uvedla.

Podobně hovořil také lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Jsem hodně rád, když jsou politici, kteří chrání vnější hranici EU. V migraci Orbán není můj vzor a nespolupracoval bych s ním,“ vysvětlil.

Za Orbánem naopak stál politik koalice Trikolora-Svobodní-Soukromníci Libor Vondráček. „Jak zareagoval v roce 2015, tak měly zareagovat všechny země schengenského prostoru,“ sdělil.

Tagy: