Ukrást reklamní plochu bychom si nedovolili, říká Havlíček. Nemáte lhát, vmetl mu Polanský

Piráti připojili k předvolebnímu billboardu hnutí ANO svůj vlastní plachtu.

Ministr Havlíček a Pirát Polanský o D1

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se dostal do slovní přestřelky s pirátským poslancem Ondřejem Polanským. Pod billboardem hnutí ANO, na němž bylo heslo „Budeme nás bránit před Pirátostánem“, se totiž objevil zpětně zaplacený plakát koalice Pirátů a STAN. Podle Havlíčka jde o krádež reklamní plochy, Polanský argumentoval tím, že jde o reakci na lživé vedení kampaně ze strany ANO, zaznělo v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Nejlepší volba je ta informovaná. Proto jsme současnému premiérovi doplnili billboard, aby bylo jasno, proti čemu chce bojovat. Majiteli plochy jsme samozřejmě poslali odpovídající částku za pronájem. Stojí nám to za to. Pravda se totiž nedá přepočítávat na prachy,“ upozornili Piráti na sociálních sítích na svou žlutou plachtu, která sloužila jako přímá reakce na slogan billboardu hnutí ANO.

Podle Havlíčka ale nejde o férový přístup, jelikož si reklamní plochu neobjednali dopředu. „Plachtu vyvěsili bez vědomí toho, komu plochy patří, a teprve zpětně začali řešit, jestli by taky neměli možná něco zaplatit. To samo o sobě vypovídá o tom, jakým způsobem se Piráti staví k podobným náležitostem,“ řekl středočeský lídr kandidátky ANO.

Polanský reagoval s tím, že ANO ve svém předvolebním boji šíří nepravdy. „Myslím, že vzhledem ke stylu, jakým pan premiér (Andrej) Babiš vede kampaň proti Pirátům – tedy lživými způsoby – tak na hrubý pytel patří hrubá záplata,“ oponoval Havlíčkovi pirátský poslanec. Poradil mu, že v kampani je normální spíše nelhat.

„K tomu není co říct. Kampaň je tvrdá, tvrdě hrají Piráti a někdy i my, ale musí to být v rámci právních mantinelů. Nemůžeme přece ukrást plochu a říct, že hrajeme tvrdě. To bychom si nikdy nedovolili,“ sdělil k tématu Havlíček.

Nešťastný výrok o vyvlastňování bytů

Řeč se stočila také k úternímu příspěvku pirátského poslance Františka Kopřivy. Ten zmínil výsledky nedělního referenda v Berlíně, kde většina lidí hlasovala pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. Připojil k tomu hashtag, že ČR patří na Západ. Rozpoutal tím ale diskusní bouři a schytal vlnu kritiky. Někteří lidé upozornili na to, že přesně tento typ výroků použijí političtí oponenti proti Pirátům, kteří sami bojují proti četným dezinformacím.

Později se Kopřiva za příspěvek omluvil. „Chtěl jsem poukázat na selektivní vnímání západní Evropy během kampaně a moc se mi to teda nepovedlo. Vyvlastňování bytů rozhodně nepodporuji,“ napsal na Twitter.

Polanský uznal, že od spolustraníka nešlo o nejšťastněji komunikovaný výrok. „Berlínské referendum se týkalo firemních bytů. Praha, případně jiné české město, není v situaci, kdy by většinu bytového fondu vlastnily nějaké velké společnosti. Na české podmínky to není přenositelné,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Na téma navázal Havlíček, podle něhož je myšlenka vyvlastňování bytů zcela nepřípustná. „Nevím, jestli to řekl nějaký člen Pirátů nebo jejich funkcionář, ale nestačí to jen odsoudit – musí se to tvrdě popřít. Musí se říct, že nic takového nepřichází v úvahu. Divím se, že Piráti k tomu ještě přistupují způsobem, že to částečně omlouvají,“ nešetřil kritikou v pořadu Nový den.

Tagy: