Slavná hra se rozšiřuje na další platformu. Bulánci míří oslovit japonské publikum

Česká hra Bulánci

Krvelačné polštářky se vrací. Čeští Bulánci se dočkají nové předělávky

Videohra o krvelačných polštářích zažívala největší boom na začátku milénia. Bulánci byli na počítačích ve školních učebnách a hráči se tlačili u jedné klávesnice, aby porazili jeden druhého. Loni vyšla na počítače zmodernizovaná verze Bulánků. Před Vánoci se hra nově objeví i na konzolích Nintendo Switch.

Tvůrci kultovních Bulánků si pro hráče po celém světě připravili jeden předčasný vánoční dárek. Oblíbená hra zamíří na konzoli Nintendo Switch. Nejdříve se jí dočkají uživatelé v severní a jižní Americe a také v Asii, kde bude dostupná už 21. prosince. Hráči po celé Evropě musí vyhlížet až sobotu 23. prosince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlaté české ručičky. Tuzemské hry válcují i filmovou tvorbu, studia hlásí miliardové obraty

Vánoční svátky tak nemusí být jen o pohádkách, stačí zapojit konzoli k televizní obrazovce a užít si bitevní vřavu až pro osm hráčů u jednoho zařízení. Na gauči nebo v obýváku to tak může být slušná tlačenice.

O práci na zmodernizované verzi oblíbené videohry si redakce pořadu Enter na CNN Prima NEWS povídala s šéfem vývoje Bulánků Janem Zmeškalem letos v srpnu:

Bulánci zatím vyjdou na Nintendo Switch bez on-line multiplayeru. Tento režim pro více hráčů je v současnosti dostupný pouze ve verzi na počítačích. „Pro online hraní na Switchi vyžaduje Nintendo placené členství. Podmínky stále vyjednáváme a mezitím optimalizujeme komunikaci on-line," uvádí vývojáři na svém webu.

Součástí verze pro Nintendo Switch jsou celkem čtyři herní prostředí: Disco, Pohádka, Pokojíček a Továrna. Z režimů si uživatelé užijí deathmatch (boj každý s každým, pozn. red.), týmový deathmatch, boj o vlajku a elitní trénink.

Legendární titul je ve vývoji již více než dva roky. V květnu 2021 vývojáři ze studia SleepTeam vybrali v crowdfundingové kampani více než sedm milionů korun na přípravu zmodernizované verze hry, kterou označovali jako Bulánci 2.0.

Po roce se první hratelné verze dočkali lidé, kteří finančně podpořili vývojáře ve sbírce. V létě do hry přibyl multiplayer a zároveň se tvůrci rozhodli hru zpřístupnit všem zcela zdarma. Na konci září pak Bulánci opustili fázi předběžného přístupu.

Během léta studio zamířilo na herní veletrh Gamescom do německého Kolína nad Rýnem, aby hru, kterou si oblíbila nejedna generace českých a slovenských hráčů, představili celému světu.

„Je to můj osobní dojem, ale v tuhle chvíli vidím největší potenciál z Asie. Zajímá je ta kombinace mazlivé hry a toho, že tam je částečné násilí ve formě rozstříleného peří,“ popsal Ladislav Wagner ze SleepTeamu, co nejvíce zajímalo návštěvníky Gamescomu.

V dalších měsících tvůrci vyrazili i do Japonska, kde se Bulánci představili na Tokio Game Show. Těsně před Štědrým dnem si tamní publikum konečně hru vyzkouší na platformě japonského videoherního giganta Nintendo.

Před vývojáři je ale ještě pořádný kus práce. Bulánci se mají objevit i na herních konzolích PlayStation a Xbox, později také na mobilních zařízeních. Do toho má titul disponovat on-line multiplayerem napříč jednotlivými platformami: od počítačů přes herní konzole až k mobilním telefonům.

Vedle toho se pracuje i na nových herních režimech a zbraních nebo brutal módu. Vzdálenější hudbou budoucnosti je hratelná verze na zařízeních od Applu nebo se systémem Linux a také příběhová kampaň.

Nejen české herní scéně se věnujeme také v herně-technologickém pořadu Enter. Ten může sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze 23:40 na CNN Prima NEWS. Archiv odvysílaných dílů najdete na webu CNNPrima.cz. Nejnovější epizodu můžete zhlédnout níže.

Tagy: