Slavný šimpanz ukradl matce dítě a roztrhal ho. Proč jsou z oblíbených opic zabijáci?

Šimpanzi  guinejského Bossou

Evoluce v pohybu (1) – Zbraně šimpanzů

Děsivý zážitek mají za sebou obyvatelé vesnice Bossou na jihovýchodě Guineje, která je známá dlouholetým výzkumem volně žijících šimpanzů. Jedno ze zvířat totiž doslova vyrvalo místní ženě z rukou osmiměsíční dceru a roztrhalo ji, informuje Daily Mail. Proč se ze skupiny šimpanzů, kteří se proslavili používáním nástrojů, stávají zabijáci?

Šimpanzí samec Jeje napadl Seny Zogbaovou, která pracovala na maniokovém poli. Ženu kousl do ruky a ukradl jí z náručí dítě. Tělo holčičky pak bylo nalezeno tři kilometry daleko rozsápané na kusy, podle Daily Mail se spekuluje o tom, že k zabití mohlo zvíře využít právě i kameny, které používá třeba k rozbíjení ořechů.

ČTĚTE TAKÉ: Popularita roztomilého hrošíka přináší obavy. Mládě láká davy, kvůli snímkům ho však ohrožují

Incident vzbudil v místní komunitě, která si na africké poměry šimpanzů váží a naopak je uctívá jako převtělení svých předků, obří šok a nevoli, která se obrátila proti výzkumníkům. Ti unikátní kolonii šimpanzů sledují od roku 1976.

Zdejší obyvatelé s volně žijícími lidoopy koexistovali dlouho bez vážnějších komplikací. Jedna starší studie evidovala v místech, kde se potkávají dva světy, od roku 1995 do roku 2009 celkem jedenáct napadení člověka šimpanzem, z toho pět vážnějších. Letos pak mělo od začátku roku dojít k šesti útokům.

Podle šéfa výzkumníků Gena Jamakošiho může za vzrůstající počet napadení i současný smrtící útok především fakt, že si šimpanzi už příliš na přítomnost lidí zvykli, napsal deník The Times. Dalším faktorem může být nedostatek potravy, který tenčící se populaci místních opic nutí častěji opouštět rezervaci. Roli může hrát také „rozčílení“. „Je to stejné chování, které aplikují vůči sobě navzájem. Pokud jsou rozčílení, přestávají kontrolovat své chování,“ popsal Jamakoši.

Rozlícený dav obyvatel vesnice pak napadl výzkumné centrum a zapálil ho. Zničeny byly drony, počítače i cenné dokumenty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obří krajta škrtila dvě hodiny bezmocnou Thajku. Útočila u ní doma, boj o život zachytilo video

Tagy: