Popularita roztomilého hrošíka přináší obavy. Mládě láká davy, kvůli snímkům ho však ohrožují

Dvouměsíční samička hrošíka liberijského Moo Deng si získala srdce milionů lidí.

Dvouměsíční samička hrošíka liberijského Moo Deng si získala srdce milionů lidí

Teprve dvouměsíční samička hrošíka liberijského Moo Deng si díky svému roztomilému vzhledu a přirozenému charismatu získává miliony fanoušků jak na internetu, tak v thajské zoologické zahradě, kde žije. Od jejího narození se návštěvnost zvýšila o 30 procent a vedení zařízení tak získává značnou reklamu. S popularitou však přicházejí i obavy ošetřovatelů. Davy turistů pro dokonalý snímek mláděte – které nese v překladu velmi nezvyklé jméno – sahají i po praktikách, které mohou hrošíka ohrozit.

Narůžovělé tváře, lesklé tělíčko a kolébající se pohyby. Samička hrošíka liberijského, která se narodila před dvěma měsíci v zoologické zahradě Khao Kheow východně od hlavního thajského města Bangkoku, pobláznila miliony lidí napříč světem.

ČTĚTE TAKÉ: Cvalík mezi tučňáky. Mládě Pesto váží víc jak oba rodiče dohromady

Její ošetřovatelé pravidelně sdílejí střípky z jejího života na sociálních sítích, což do zařízení láká také větší příval turistů. Ředitel zoologické zahrady Narongwit Chodchoy pro CNN přiznal, že se návštěvnost zvýšila nejméně o 30 procent.

Pro agenturu AP sdělil, že zoologická zahrada také pracuje na patentování a ochranné známce Moo Deng, ať už v podobě kresleného filmu nebo její samotné podoby. „Výnosy, které z toho získáme, se vrátí zpět do zoo. Až to uděláme, budeme mít větší příjem na podporu aktivit, které zlepší život zvířat,“ prozradil.

Jméno z thajského jídelníčku

Sláva Moo Deng však přinesla i nežádoucí narušení jejího života, což přimělo ředitele k vydání varování. „Někteří turisté se chovali nevhodně. Jeden ji polil vodou a jiný na Moo Deng hodil mušli, když ležela na podlaze,“ řekl. Aktivní je mládě zhruba jen dvě hodiny denně, což některým náruživým návštěvníkům nevyhovuje, proto sahají po nevhodných praktikách, aby hrošíka probudili a mohli si ho natočit v pohybu.

Kvůli takovým lidem zoologická zahrada přistoupila k zavedení jen pětiminutového okna při sledování hrošího výběhu a instalaci varování u „hroší jámy“ v několika jazycích s jasnou výzvou: po Moo Deng nic neházejte. Ti, kteří nařízení nebudou respektovat, mají od ředitele zařízení „přislíbeny“ problémy v podobě podniknutí právních kroků.

ČTĚTE TAKÉ: Osamělý delfín útočí na plavce v Japonsku, neváhá kousat. Expert zmínil i sexuální motiv

Navzdory těmto nepříjemnostem si lidé napříč světem užívají pohled na malého hrošíka. „Je to hvězda,“ připisují lidé pod videa, na nichž si Moo Deng hraje se svým ošetřovatelem.

Jméno Moo Deng znamená v thajštině „skákající prase“ a jedná se o běžný pokrm z vepřového masa, který je známý svou „žvýkavostí“. Podle zoo o jméně rozhodlo 20 000 uživatelů Facebooku v srpnové anketě.

Mládě se narodilo 10. července matce Joně a otci Tonymu, kteří před ní měli Moo Toon a Moo Warn, oba pojmenované také podle položek na thajském jídelním lístku. Hrošíci liberijští pocházejí ze západní Afriky a jsou menšími bratranci hrochů obojživelných.

Podle britské nadace Pygmy Hippo Foundation zbývají ve volné přírodě už jen zhruba dva tisíce těchto hrošíků, a to hlavně v Libérii, Sierrě Leone, Guineji a na Pobřeží slonoviny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drsný útok medvěda v lese. Muže kousal do obličeje, přesnou trefou ho zachránil 12letý syn

Tagy: