Slavný vrah je opět na svobodě. V Asii zabil až 20 turistů, teď se „Had“ vrací do Francie

Z nepálského vězení byl v pátek ráno po téměř 20 letech propuštěn mnohonásobný zločinec a odsouzený vrah Charles Sobhraj. Osmasedmdesátiletý Francouz přezdívaný Had, o němž vznikl stejnojmenný seriál na streamovací službě Netflix, má podle policie na svědomí až 20 vražd západních turistů spáchaných v 70. letech minulého století v Asii. Po propuštění má Sobhraj 15 dní na opuštění Nepálu, jeho advokát oznámil, že do Francie odletí ještě v pátek.

Sobhraj měl být původně propuštěn ve čtvrtek, ale kvůli úkonům, které bylo třeba předtím provést, včetně zdravotní prohlídky, se termín opozdil. O propuštění rozhodl soud ve středu, důvodem byl jeho věk. Sobhaj si odseděl 19 z 20 let, ke kterým byl odsouzen. Z vězení vyšel ve vlněné čepici a modré flísové bundě. Na nepálské imigrační oddělení ho doprovodilo sedm policistů.

Do Francie Sobhraj odletí ještě v pátek. „Nepálská vláda ho chce co nejdříve poslat zpět. Chce to také Sobhraj,“ uvedl jeho advokát, který mu rezervoval letenku u společnosti Qatar Airways s odletem v 18 hodin místního času (13:00 SEČ). „Francouzské velvyslanectví mu přiveze cestovní doklad,“ dodal.

Nepálský soud Sobhraje odsoudil v roce 2004 v Káthmándú za vraždu americké turistky z roku 1975. Policie ho zatkla v luxusním kasinu v hlavním městě Nepálu poté, co se v roce 2003 do země vrátil. Sobhraj se v minulosti přiznal k vraždám několika západních turistů a předpokládá se, že v 70. letech zabil nejméně 20 lidí v Afghánistánu, Indii, Thajsku, Turecku, Nepálu, Íránu a Hongkongu. Rozsudek v roce 2004 v Káthmándú byl ale prvním případem, kdy ho soud shledal vinným z vraždy. Sobhraj vinu popřel a jeho právníci uvedli, že obvinění proti němu je založeno na domněnkách. O několik let později byl však shledám vinným také z vraždy kanadského přítele americké turistky.

Hrozba trestu smrti i útěk z vězení

V roce 1976 byl v Indii uvězněn za otrávení skupiny francouzských turistů v hlavním městě Dillí. V roce 1986 se mu ale podařilo utéct z přísně střeženého vězení Tihár, když se podělil se strážci o narozeninový dort plný uspávacích prášků.

Později byl Sobhraj dopaden na pláži v indickém státě Góa. Tvrdil, že uprchl, aby si prodloužil trest a vyhnul se vyhoštění do Thajska, kde ho čekalo obvinění z řady vražd a s největší pravděpodobností trest smrti.

V Indii byl vězněn až do roku 1997, poté se vrátil do Francie, vraždy spáchané v Thajsku již byly promlčeny. Dlouho o něm nebyly žádné zprávy, dokud se neobjevil v roce 2003 v Káthmándú. Sobhraj se narodil 6. dubna 1944 v Saigonu v tehdy francouzském Vietnamu indickému otci a vietnamské matce. O jeho životě už byly napsány čtyři knihy a natočeny tři dokumentární filmy, přesný počet jeho obětí není znám.

Tagy: