Sledujte Nový den: Hrozí Česku další lockdown? Odpoví epidemiolog Roman Prymula

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Jaký nás čeká vývoj koronavirové nákazy? A s čím počítat na podzim? Mají se lidé s dalším rozvolněním minimálně v tomto období rozloučit? Ve čtvrtečním Novém dni okomentuje aktuální koronavirovou situaci epidemiolog Roman Prymula. Rozhovor můžete sledovat na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku už v 7:15.

Aktuální počet nakažených koronavirem se zvyšuje, přesto jsou podle některých odborníků tato čísla stále optimistická a lockdown nehrozí. „Nemyslím si, že se bavíme o lockdownu jako takovém. Bavíme se o nějakých režimových opatřeních, která mohou být přísnější například v rámci hromadných akcí. Může být širší povinnost ochrany dýchacích cest ve více prostorech, třeba v práci,“ okomentoval situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Odborníci také předpokládají, že současná covidová vlna nezatíží nemocnice tak dramaticky jako loni na podzim nebo letos na jaře, ale zároveň někteří z nich uvádějí, že by chřipka letos měla udeřit daleko silněji než loni. Co tedy může kombinace covidu a chřipky způsobit? Nejen na to odpoví ve čtvrtek v pořadu Nový den epidemiolog Roman Prymula.

Během úterý v Česku přibylo 599 potvrzených případů koronaviru, což je nejvíce za jeden den za poslední téměř čtyři měsíce. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie ke středě kleslo o tři setiny na zhruba 1,05. Počet lidí s nemocí COVID-19 v nemocnicích i těch ve vážném stavu se výrazně nezměnil. V úterý bylo hospitalizováno 169 nakažených, těžký průběh covidu mělo 26 z nich. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Tagy: