Sledujte RADAR: Na Česko se ženou deště a silné bouřky. Meteorologové varují před povodněmi

Během neděle zasáhnou Česko silné deště, místy udeří i bouřky. Nejhorší situace bude zřejmě v kraji Královéhradeckém, Moravskoslezském, Zlínském a Kraji Vysočina, vydatný déšť však potrápí i celou východní polovinu země. Hydrometeorologický ústav varuje před rizikem povodní.

V neděli by mělo být převážně zataženo, na většině území se očekává déšť. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 16 a 21 °C, při dešti kolem 13 °C.

Až do večerních hodin vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro východní část země výstrahu, která varuje před velmi vydatnými dešti. V kraji Zlínském a Moravskoslezském hrozí rozvodnění řek a je vyhlášen vysoký stupeň nebezpečí.

„Toky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou vystoupat na první povodňový stupeň,“ upozornil ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Špatné počasí ve Slovinsku si už vyžádalo tři oběti. Jedna zemřela při povodni, dvě zabil blesk

Voda může z krajiny odtékat přes komunikace. „Hrozí snížená viditelnost i riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupujte a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst,“ nabádají meteorologové.

A upozorňují také na snížení stability stromů v podmáčené půdě. „Vyvarujte se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,“ radí meteorologové s tím, že je třeba sledovat vývoj situace a její prognózu.

V noci z neděle na pondělí navíc rozšířili povodňovou bdělost i pro zbytek republiky. V úterý by se už situace měla zlepšovat a teploty se vracet do prázdninových hodnot.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. V případě povodní rozklikněte kategorii Vlny. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během neděle by měl déšť udeřit rovněž na území Chorvatska, na severu se mohou objevit také bouřky. Teploty se mají pohybovat mezi 22 a 26 °C.

Zataženou až oblačnou oblohu meteorologové předpovídají také v pondělí. „Na většině území se očekávají přeháňky nebo občasný déšť,“ uvádí ČHMÚ s tím, že ojediněle mohou dorazit i bouřky. K večeru pak budou srážky postupně ustávat a částečně se protrhá i oblačnost. Teploty se budou pohybovat mezi 13 a 17 °C, v 1 000 metrech na horách bude kolem 10 stupňů.

Od úterý se pak začne postupně oteplovat. Rtuť na teploměru se vyšplhá na 17 až 21 °C. Pršet by pak mělo už jen místy. Obdobné počasí nás pak čeká i ve středu, kdy se denní teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů a nebe bude oblačné až polojasné.

Tagy: