Sledujte RADAR: Česko zasáhl mrznoucí déšť, kvůli ledovce hrozí nehody. Kde platí výstraha?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek výstrahu před tvorbou ledovky a mrznoucím deštěm. Ta platí zatím pro tři kraje. V sobotu ji ale zřejmě rozšíří na většinu republiky.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj od pátečních 18 hodin. „V pátek večer se v Čechách od západu vyskytne slabé sněžení, které bude přecházet místy v mrznoucí déšť. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku. Nejvyšší riziko ledovky je v pátek večer a v noci na sobotu v jižních a jihozápadních Čechách,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

V sobotu během dne budou teploty stoupat nad bod mrazu a srážky ustávat, riziko tvorby ledovky tak přechodně zeslábne. „Večer znovu vzroste pro většinu území ČR a bude přetrvávat na východě území až do nedělního večera,“ napsali meteorologové. Dodali, že situaci budou upřesňovat během soboty.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Při ledovce a mrznoucím dešti hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí a také problémy v dopravě. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Problémy očekává také Letiště Václava Havla. „Upozorňujeme, že vzhledem k hrozící ledovce může dnes a zítra docházet ke komplikacím a zpožděním. Doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti a ponechat si také dostatečnou časovou rezervu pro cestu na letiště,“ napsali zástupci letiště na sociální síti X.

Meteorologové upozorňují také na smog z důvodu vysokých koncentrací suspendovaných částic PM10.

Tagy: