Sledujte RADAR: Průtrž mračen, silné bouřky a ochlazení. Meteorologové vydali výstrahu

Ilustrační foto

Počasí 2.8.2024 (7:10)

Česko zasáhnou vydatné deště, a to zejména na severovýchodě republiky, hrozí i silné bouřky. „Mohou se objevit přívalové srážky s úhrnem kolem 50 mm, při opakovaných bouřkách pak 80 mm,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který zároveň vydal výstrahu.

pátek bude oblačno až zataženo. „Postupně čekáme přeháňky nebo déšť, na severu budou srážky vydatnější. Místy dorazí i bouřky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík. Zároveň se ochladí. Teploty se budou pohybovat mezi 19 a 24 °C. „Při zmenšené oblačnosti kolem 27 stupňů,“ doplnil Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře a silné lijáky už řádí v Česku. Hasiči likvidují bahno na silnici, voda zaplavila sklepy

Až do páteční půlnoci pak platí výstraha před vydatným deštěm. ČHMÚ ji vydal pro části Vysočiny, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského Olomouckého a Moravskoslezského kraje. „Místy očekáváme trvalý a vydatný déšť, ojediněle může napršet 30 až 50 mm. V oblastech výskytu vydatných srážek nelze vyloučit vznik lokálního zatopení,“ informovali meteorologové.

Varují také před sníženou viditelností, řidiči by měli dávat pozor na aquaplaning. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ apelují ve výstraze.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během soboty pak bude déšť postupně doznívat. „Bude polojasno až skoro jasno, zpočátku zataženo na severovýchodě,“ napsal v předpovědi ČHMÚ. Teploty se budou pohybovat od 23 do 27 stupňů.

Neděle také proprší. „Většinou bude oblačno a přechodně na celém území očekáváme přeháňky, ojediněle i bouřky,“ uvedli meteorologové. Teploměr ukáže mezi 23 a 27 °C.

Na začátku příštího týdne začnou teploty šplhat vzhůru. V pondělí bude oblačno až polojasno a naměříme mezi 24 a 28 stupni. V úterý až tropických 30 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smogová situace byla vyhlášena v Praze a části Čech. Omezte fyzickou zátěž, vyzvali experti

Tagy: