VÝSTRAHA: Na Česko se ženou velmi silné bouřky, hrozí vznik supercel. Podívejte se, kde udeří

Bouřka

V Česku udeřily silné bouřky

V sobotu se zejména v Čechách mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovým deštěm, supercelami a kroupami. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Mimo to varují také před vysokými teplotami, které mohou dosáhnout až 33 °C. V neděli se mírně ochladí, v novém týdnu ale teploty opět překročí třicítku.

V sobotu bude polojasno až skoro jasno, k večeru v Čechách od západu přibude oblačnosti a vyskytnou se přeháňky. Místy se očekávají také bouřky, které mohou být i velmi silné. „V bouřkách se ojediněle vyskytnou kroupy kolem 3 cm, nárazy větru kolem 90 km/h a přívalový déšť s úhrny kolem 40 mm během krátké doby,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v předpovědi. Nejvyšší teploty dosáhnou 29 až 33 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivé záběry z italské vesnice. Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Kvůli hrozbě silných bouřek a také výskytu vysokých teplot vydali meteorologové výstrahy. Varování před vysokými teplotami platí pro střední Čechy a jižní Moravu. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové ve výstraze, která platí v sobotu od 12 do 19 hodin.

Silné bouřky se pak objeví zejména v Čechách, a to od sobotních 16 hodin až do nedělní jedné hodiny ráno. „Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ napsali meteorologové. „S ohledem na vyšší střih větru je možný i výskyt supercel,“ uvedli v příspěvku na Facebooku.

Pro Jihočeský kraj je pak v platnosti dokonce druhý stupeň výstrahy. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména kroupami kolem 3 cm, nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovými srážkami kolem 40 mm za hodinu,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na neděli bude oblačná až zatažená, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C, na západě až na 12 °C.

Vrací se vedra a bouřky

neděli bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Večer budou od jihozápadu přibývat srážky, místy se vyskytnou bouřky, ojediněle mohou být i silné. Nejvyšší teploty dosáhnou 18 až 23 °C, na jihovýchodě Moravy až 28 °C.

Na pondělí meteorologové předpovídají polojasno až oblačno, zejména na východě a severovýchodě až zataženo. Ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 °C, v západní polovině Čech na 14 až 10 °C. Přes den pak dosáhnou 23 až 27 °C.

V úterý bude polojasno až jasno, při zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 16 až 12 °C, přes den pak dosáhnou 28 až 32 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Tagy: