Sledujte RADAR: Chystá se prudké ochlazení, déšť i bouřky. Změna přijde až po víkendu

Kapky na deštníku

Počasí 21.9.2023 7:08

Závěr týdne přinese oproti dosavadním letním teplotám náhlou změnu. Kvůli příchodu studené fronty klesnou průměrná denní maxima o téměř 10 °C. Jasné nebe navíc vystřídá oblačnost s deštěm i ojedinělými bouřkami. Teplotní výkyv bude trvat až do konce víkendu, po kterém se opět vrátí průměrné nejvyšší teploty okolo 25 °C. Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru v tomto článku.

Čtvrteční nebe bude jasné až polojasné, na Moravě přechodně oblačné. Ráno a dopoledne se v jihozápadní polovině území mohou podle Českého hydrometeorologického ústavu místy objevit i mlhy. Denní maxima se budou pohybovat mezi 23 a 27 °C.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na pátek bude jasná až polojasná, od západu však bude přibývat oblačnosti, která s sebou do západní poloviny Čech místy přinese déšť. Nejnižší teploty klesnou ke 14 °C. Ráno se vyskytnou ojedinělé mlhy. Obloha přes den bude oblačná až zatažená, od západu přijde na většinu území občasný déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku se k večeru ojediněle vyskytnou i bouřky. Oproti předchozímu dni dojde také k výraznějšímu ochlazení, bude totiž přicházet takzvaná zvlněná studená fronta, vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvyšší denní teploty můžeme čekat mezi 18 a 22 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osm povodní od začátku září. Za katastrofami může stát změna klimatu, domnívají se vědci

Zhoršení počasí a propad teplot budou pokračovat i v sobotu. Denní maxima čekají meteorologové mezi 14 a 18 °C. Obloha bude zatažená, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Na východě země budou srážky četnější a trvalejší, od západu budou postupně i s oblačností ubývat. Nízké teploty vydrží i po zbytek víkendu, opětovné oteplení přijde až v začátku nového týdne, kdy se maxima dostanou k 25 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V létě až 44 °C a nouze o pitnou vodu. Experti vydali chmurnou předpověď na další dekády

Tagy: