Osm povodní od začátku září: Za katastrofami může stát změna klimatu, domnívají se vědci

Od začátku září postihlo různé oblasti na světě osm ničivých záplav. Vědci se shodují, že jde o neobvyklý jev. Příčinou podle nich může být změna klimatu, informuje NBC News. Výzkum komplikuje skutečnost, že jevy dosud nebyly časté, a vědci proto nemají dostatek dat.

Naposledy Libye, předtím Řecko, Turecko, Brazílie, Španělsko, Čína, Hongkong a Spojené státy – v těchto zemích se od začátku září potýkali s přívalovými dešti a následnými ničivými záplavami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtící záplavy v Libyi: Města smetly přívaly vody, mrtvých může být až deset tisíc

„Stává se, že se tyto události nakupí, ať už v jedné zemi, na polokouli, nebo i celosvětově,“ řekl pro NBC Andrew Hoell, meteorolog z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Podle něj je ale neobvyklý výskyt tolika vzájemně nesouvisejících extrémních jevů po celém světě, navíc v tak krátké době. Za velmi znepokojující považuje i počet katastrof.

Vědci tvrdí, že na srážky a povodně má pravděpodobně vliv změna klimatu, stejně jako tomu je i u jiných forem extrémního počasí. Hoell však upozornil na to, že závažnost povodní určuje řada faktorů. „Odhalení stop klimatických změn může být náročné, protože všechny procesy se vzájemně ovlivňují,“ vysvětlil.

Jevy, které způsobily zářijové záplavy, měly pokaždé různý původ, navíc se neobjevovaly tak často. Kvůli tomu mají vědci nedostatek údajů, aby dokázali pozorovat proměny v čase.

Podařilo se jim však prokázat, že globální oteplování ovlivňuje koloběh vody na planetě. Kvůli vyšším teplotám vzduchu se rychleji vypařuje voda, a teplejší atmosféra proto zadržuje více vlhkosti. V důsledku toho dochází k mnohem intenzivnějším srážkám.

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostřed se za posledních 120 let zvýšil celosvětový úhrn srážek přibližně o jeden milimetr.

Zatím poslední katastrofu způsobila v Libyi středomořská bouře Daniel. Podle odborníků, kteří se k situaci vyjádřili pro agenturu AP, měla vlastnosti podobné hurikánu – čerpala energii z extrémně teplé mořské vody. „Jedna událost se nedá připsat změně klimatu. Víme ale, že její jednotlivé faktory zvyšují pravděpodobnost vzniku podobných bouří,“ uvedla vědkyně Kristen Corbosierová z Alabamské univerzity.

Právě v severoafrickém státě je podle Hoella situace nejkritičtější. Záplavy si vyžádaly tisíce mrtvých a pohřešovaných. „Když se podíváte na škody a počet lidí, kteří přišli o život, prostě vám to vyrazí dech,“ vysvětlil.

Počet obětí navíc může zvýšit riziko smrtelných nemocí – obyvatelé postižených oblastí přijdou do kontaktu s patogeny, které přenáší voda.

Na vývoj povodní mají značný vliv také místní faktory. Patří mezi ně vlhkost půdy nebo celková topografie zasažené oblasti. Třeba silné deště zapříčiněné tajfunem Haiku podmáčely na jihu Číny a v Hongkongu města i vesnice. Zničily silnice a došlo kvůli nim k více než stovce sesuvů půdy.

Mohlo vám uniknout: Svět se potýká s katastrofálními záplavami.

Tagy: