Sledujte RADAR: Připravte si deštníky, hrozí přeháňky i bouřky. Přes noc udeří také mrazíky

Ilustrační foto

Počasí 7.5.2024 (6:50)

Deštníky zřejmě v následujících dnech ještě neodložíme. Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyplývá, že déšť se bude občasně vyskytovat až do víkendu a stejně tak i bouřky. Udeřit by mohly i přízemní mrazíky.

V úterý bude převažovat zatažená obloha a na většině území můžeme očekávat déšť, místy dokonce trvalý. „Teploty budou dosahovat jen 16 °C, na Moravě a ve Slezsku naměříme ojediněle 18 °C,“ sdělila meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci odhalili datum, kdy na Zemi vymřou lidé. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Během dne a v noci na středu k nám také začne pronikat sušší a chladnější vzduch od severovýchodu. „Bude víc sluníčka, ale v noci musíme počítat s nižšími teplotami mezi 7 až 2 °C, při zemi i s přízemními mrazíky, které vydrží místy až do víkendu,“ varovali meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na středu meteorologové ČHMÚ předpovídají zataženo až oblačno, na severu místy až polojasno. V jižní polovině území se místy, jinde ojediněle, vyskytne déšť nebo přeháňky. K večeru budou srážky ustávat a ubyde také oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, na severu místy až na 5 °C. Přes den pak dosáhnou 14 až 18 °C. Povane mírný severovýchodní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Ve druhé polovině týdne teploty opět stoupnou. Ve čtvrtek a v pátek bude jasno až polojasno, zejména v Čechách postupně místy oblačno. Noční teploty budou sice stále nízké, klesnou až na 3 °C a místy hrozí přízemní mrazíky, přes den ale vystoupají na 17 až 21 °C. Povane slabý, na východě přechodně mírný severovýchodní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Obdobné počasí by mělo přetrvat i během víkendu. Teplé počasí kolem 18 až 23 °C bude doprovázet polojasná obloha, kterou budou místy doprovázet přeháňky. V neděli by navíc mohly ojediněle udeřit také bouřky.

Po teplotních výkyvech předchozích měsíců očekávají meteorologové v květnu průměrné teploty. „V následujícím čtyřtýdenním období nás čeká relativně klidnější ráz počasí s teplotami, které budou odpovídat dlouhodobému průměru pro toto roční období,“ uvedli v měsíční předpovědi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ničivé tornádo připravilo rodinu z USA o všechno. Lovec bouřek je zachránil na poslední chvíli

Tagy: